Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je pančevačka rafinerija postala „zelenija“

  Ubuduće bez mazuta sa sumporom

  Jedna od najvažnijih poslovnih vesti u Srbiji u proteklih nekoliko nedelja bilo je otvaranje postrojenja za Duboku preradu u Rafineriji nafte u Pančevu. Domaća javnost dobro je upoznata sa poslovnim benefitima ovog projekta vrednog više od 300 miliona evra. Pre svega, u domaćoj Rafineriji će biti povećana efikasnost prerade nafte čime će se dobijati veće količine dizela, benzina i tečnog naftnog gasa koji imaju najveću vrednost na tržištu. Takođe, počinje proizvodnja naftnog koksa, koji je do sada uvožen u Srbiju. Sada će ga, međutim, biti i za izvoz, i to uglavnom na regionalna tržišta. Na taj način, biće obezbeđena finansijska stabilnost Rafinerije, a NIS će ojačati svoju ulogu na domaćem i regionalnom tržištu naftnih derivata.

  Ali, Duboka prerada ima i svoje značajne ekološke prednosti koje ne zaslužuju da budu gurnute u drugi plan zbog finansijskih benefita.

  Nula proizvodnja mazuta sa sumporom i bolja energetska efikasnost

  Pre svega, početak rada Duboke prerade znači okončanje proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Šta to tačno znači za građane Pančeva, ali i cele Srbije? Najpre, na ovaj način se značajno smanjuju emisije sumpornih oksida (SO2) – za čak 98,8 odsto. Takođe, smanjenje sumpora u mazutu je obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici i modernizacija proizvodnje u Rafineriji u Pančevu veliki je doprinos tome da naša zemlja ispuni ove ciljeve. Kako u NIS-u navode, pored jedinjenja sumpora, početak rada Duboke prerade znači i smanjenje emisija praškastih materija za 52,8 procenta, a biće manje i emisije azotnih oksida za 9 odsto. Pored toga, nova postrojenja donose i manju potrošnju energije, odnosno povećanje energetske efikasnosti što se takođe može ubrojati u ekološke koristi projekta. Mimo toga, povećana je i bezbednost radnih procesa u Rafineriji Pančevo u kojoj je u 2019. godini prerađeno više od 3,3 miliona tona nafte i poluproizvoda.

  Zaštita životne sredine – prioritet NIS-a

  U NIS-u navode da su ekološke koristi Duboke prerade samo nastavak značajnih ulaganja u unapređenje zaštite životne sredine u Rafineriji nafte Pančevo koje su preduzete od 2009. godine kada je „Gasprom njeft“ postao većinski akcionar. U te projekte uloženo je više desetina miliona evra, a između ostalog izvršena je rekonstrukcija FCC kompleksa (smanjenje emisija čestica), modernizovano auto i železničko punilište čime je obezbeđen ekološki sistem punjenja cisterni u Rafineriji, rekonstruisano Dunavsko pristanište kako bi se obezbedio ekološki sistem otpreme derivata rečnim putem.

  Zahvaljujući ovim i drugim ulaganjima, Rafinerija u Pančevu je postala prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u potpunosti usaglašen sa evropskim i domaćim propisima zaštite životne sredine. Ali, ova dozvola ujedno je i obaveza da se sa takvim poslovanjem i nastavi. Zbog toga u NIS-u navode da je već u toku projekat dalje modernizacije FCC kompleksa čija se finalizacija planira za 2024. godinu. Ovim poduhvatom NIS, pored poslovnih koristi, planira i dodatno smanjenje emisije čestica što će značiti još zdraviji vazduh za građane Pančeva i cele Srbije. Zaštita životne sredine i značajna ulaganja u ekološke projekte ostaće prioritet u radu NIS-a ne samo kada je reč o Rafineriji Pančevo, već i u ostalim segmentima poslovanja, ističu u NIS-u.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE