Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da pametno kupujete hranu

    U moru prehrambenih proizvoda upakovanih u prelepu ambalažu, teško je pronaći ono što je zdravije, što ima dobre nutritivne vrednosti i što nam zaista treba da bi naša ishrana bila izbalansirana. Zato se nabavka hrane često završi tako što shvatimo da smo u kuhinjske police stavili mnogo toga što nije najzdraviji izbor. Evo šta savetuju neki od najpoznatijih svetskih nutricionista – kako pametno kupovati hranu.

    Pre kupovine…

    Napravite listu namirnica potrebnih za, na primer, nedelju dana. Na ovoj listi treba da se nađe hrana bogata hranljivim materijama: povrće, voće, mlečni proizvodi, meso, jaja… Ipak, svi znamo da se kupovina ne zaustavlja samo na ovome… U korpi se najčešće nalazi i hrana koja je industrijski proizvedena, od hleba, preko mleka, mlečnih proizvoda, do testenina, soseva… Zato je najvažnije da znamo šta kupujemo, a to ćemo znati samo ako umemo pravilno da pročitamo etikete na proizvodima. Sve više ljudi je dobro obavešteno o tome šta sve treba ili ne treba da sadrži deklaracija zdravijih namirnica. O tome naročito vode računa mame kada kupuju hranu za decu, kao i ljudi koji imaju alergije ili neki od zdravstvenih problema.

    Pravilno čitajte deklaracije i informišite se o sastavu proizvoda…

    Dok čitamo deklaracije na proizvodima, ne treba unapred da osuđujemo proizvođača ukoliko vidimo da u hrani ima aditiva. Aditivi se dodaju namirnicama svesno i u malim količinama kako bi se popravio njihov izgled, aroma, tekstura i održivost – jedna je od definicija aditiva koju treba da zapamtimo. Dakle nisu svi aditivi loši. Neki su neophodni i nisu štetni. Ipak, proizvod mora da sadrži obaveštenje i o tome koji se to aditivi nalaze u proizvodu, a nedozvoljeni su za određenu grupu potrošača, kao što su na primer trudnice i dojilje, osobe ispod 18 godina…

    Važno je da znamo i to da su svi aditivi koji se stavljaju u hranu pod stalnom kontrolom i stalno se testiraju na osnovu novih naučnih saznanja. Svaka zemlja ima svoj pravilnik o upotrebi aditiva koga mora strogo da se pridržava. Evo nekih osnovnih pravila koja mogu da pomognu.

    Ako je među prvih nekoliko sastojaka na proizvodu šećer – izbegavajte ga. Najviše pažnje obratite upravo na dodati sadržaj šećera. Na ambalažama nekih namirnica stoji: „organski“ i „bez glutena“ kako biste pomislili da je to zdravija hrana, ali ako je šećerni sirup na drugom mestu liste sastojaka – dalje od vaše korpe!

    Sastojci nekog proizvoda su navedeni po količini – od najveće do najniže količine. To znači da je proizvođač najviše koristio prvi sastojak. Dobro pravilo je da “skenirate” prva tri sastojka, jer oni čine najveći deo onoga što jedete. Inače, lista sastojaka duža od dva do tri reda ukazuje na to da je proizvod visoko obrađen i da ima više aditiva.

    U prodavnici…

    Izbegavajte kupovinu hrane isključivo na osnovu izgleda pakovanja.  Zelena ambalaža ne znači da je sve zdravo! Nažalost, većina prodavnica ne podstiče plan izbalansirane ishrane. Grickalice, slatkiši, zaslađena pića uglavnom stoje blizu kase kako biste u poslednjem trenutku “zgrabili” nešto i od toga. Zato, gledajte u svoju listu, a ne u ove police! I najvažnije: u kupovinu idite siti, nikako gladni kako biste izbegli impulsivnu kupovinu.

    Kupovina po obodu – odnosno kupovina hrane koja se nalazi na spoljnim rafovima prodavnica, može vam pomoći da napravite zdraviji izbor, jer se tamo nalazi sveže voće, povrće, meso i mlečni proizvodi. Zato počnite kupovinu po obodu prodavnice, pa idite ka središnjim rafovima.

    Izvor: BIZLife

    Foto: BIZLife

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE