Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da interno „prodate“ vaše ideje

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Imate puno ideja kako da rešite neki problem i uštedite kompaniji za koju radite vreme i novac? Uočavate nove načine koji bi unapredili njeno poslovanje? Sjajno! Ali da li neko uopšte ima sluha za to? Zbog čega vaše korisne ideje ostaju neiskorišćene?

  Ako govorimo o manjim kompanijama, strah da se ne napravi pogrešan korak i izgubi kontrola uglavnom je razlog zbog kojeg vaše ideje ne dožive implementaciju. Sa druge strane, u velikim kompanijama je ponekad teško prevazići hijerarhijski gap i uticati na odlučivanje.

  Iz navedenih razloga, vaš doprinos razvoju i rešavanju problema zavisi od vaše sposobnosti da interno „prodate“ svoje ideje. Možda nećete uspeti da ubedite top menadžment da, na primer, promeni organizacionu strukturu, ali sigurno možete da ih navedete da razmišljaju drugačije. Vaša ideja biće itekako uzeta u obzir ako je predstavite na pravi način.

  Kada vam se sledeći put upali kreativna lampica, evo najboljih načina da predstavite nove ideje:

  1. Povežite ideju sa ciljevima

  „Vidite, naša organizacija ima ciljeve A, B, C… (npr. da poboljša timski rad, internu  komunikaciju i produktivnost) i imam ideju kako da te ciljeve postignemo…“. Ako ovako otpočnete predstavljanje vaše ideje, biće logično i puno jasnije zbog čega je treba implementirati.

  1. Pomenite lokalne rezultate koje će vaša ideja doneti

  Super je što vas vaša ideja potencijalno može lansirati u vrh svetske scene, ali da bi bila prihvaćena, nije dovoljno da samo zvuči senzacionalno. Objasnite kako će vaša ideja da pomogne da se razvijete lokalno, jer ideje koje zvuče realno imaju mnogo veće šanse da budu prihvaćene.

  1. Identifikujte prave osobe

  Nemojte da brinete da morate ubediti apsolutno svakoga. Bitno je da se zapitate koja je najmanja količina ubeđivanja potrebna da progurate vašu ideju ka realizaciji. Identifikujte osobe od uticaja, fokusirajte se na one koji vam zaista mogu pomoći da implementirate ideju i razmišljajte kako da njih ubedite.

  1. Upravljajte očekivanjima

  Iako treba da budete ubedljivi, istovremeno ne bi trebalo da otkrijete previše. Puno informacija na početku može da kreira prevelika očekivanja, pa zato pažljivo dozirajte informacije. Uvek se držite za ono koliko ste rekli i isporučite više od toga. To je odličan način da kreirate oduševljenje.

  1. Čuvajte ideju za pravi momenat

  Izvodite zaključke iz prethodnih iskustava. Svaka odbačena ideja je prilika da iz toga nešto naučite. Sаčuvаjte svoju ideju zа neki drugi put, upamtite kakve ste povratne informаcije dobili, prilаgodite je i vrаtite se sа još boljim rešenjem.

  Ideje su vаžne. Bez njih kompanije ne mogu da opstanu, a biti u stanju da ubedite druge u važnost svojih idejа može dа dovede do velikih stvаri. Zato nikada ne odustajte od svojih ideja jer oni koji mogu da prodaju svoje ideje, mogu da promene svet.

  Koje ideje Vi još uvek čuvate u sebi i kako ćete da ih sprovedete u delo?

  Naučite da prezentujete svoje ideje – kontaktirajte Synergy Talents

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE