Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada ćemo znati koliko nas ima i da li će nepopisani platiti kazne?

  Popis u Srbiji završen je, a prvi preliminarni rezultati biće objavljeni sredinom decembra, najavili su predstavnici Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

  Kako je za BIZLife rekla pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević, prvi preliminarni rezultati očekuju se mesec dana od poslednjeg popisanog stanovnika i tada ćemo znati broj popisanih lica, domaćinstava i stanova, po opštinama i gradovima.

  Konačni rezultati popisa biće objavljivani sukcesivno, počev od aprila naredne godine.

  „Tada će biti objavljeni podaci o broju stanovnika po nacionalnoj pripadnosti, starosti i polu, obrazovnim karakteristikama, bračnom statusu, ekonomskoj aktivnosti, kao i podaci o broju i strukturi domaćinstava, o porodicama, stambenom fondu…“, ističe Snežana Lakčević.

  Planirano je da se, osim knjiga popisa i tabela koje će biti dostupne na sajtu RZS, rade i posebne tematske studije, kaže Snežana Lakčević.

  Publikovanje bi trebalo da bude  završeno do sredine 2024. godine.

  Pored toga, predviđeno je da se rade i posebne obrade popisnih podataka, po zahtevima korisnika.

  Da li će građani koji nisu stigli da se popišu platiti kazne?

  Oni koji nisu iskoristili sve mogućnosti i nisu popisani, sada razmišljaju o tome da li će platiti kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Ipak, u Zavodu za statistiku kažu da će Prekršajni sud doneti presudu i izreći kaznu samo onima koji su odbili da daju podatke popisivaču.

  Građani koji nisu popisani ne mogu da budu kažnjeni, objašnjava Snežana Lakčević.

  „Prekršajne prijave podnose se samo u slučaju kada je građanin direktno odbio da bude popisan.Nemamo preciznu informaciju o broju građana protiv kojih će biti pokrenut prekršajni postupak. Zahteve za pokretanje prekršajnog postupka treba da Zavodu dostave popisne komisije”, pojasnila je.

  Popis imao „dva produžetka“

  Kako bi svi građani koji iz bilo kog razloga nisu popisani do kraja oktobra mogli da budu popisani, terensko prikupljanje podataka je produženo je do 7. novembra, a nakon toga je organizovano dežurstvo popisivača sve do 17. novembra.

  Više ne postoji mogućnost naknadnog popisivanja. Tokom drugog produžetka, koji je trajao do 17. novembra, građani su mogli da se jave popisnom info-centru Republičkog zavoda za statistiku i kažu da nisu popisani.

  Popis stanovništva u Srbiji sproveden je od 1. do 31. oktobra ove godine, uz nekoliko novina, među kojima i najvažnija prvi put u popisu bili su elektronski upitnici, umesto papirnih.

  Ove godine pred građanima bilo je i nekoliko novih pitanja, kojih nije bilo na prethodnim popisima.

  Jedno od njih odnosi se na građane Srbije koji su živeli u inostranstvu godinu dana ili duže.

  U prethodnom popisu postavljeno je samo pitanje o godini povratka u Srbiju, a sada su popisivači tražili podatak i kada su otišli iz zemlje.

  Popis 2022. će prvi put obezbediti podatke o  ukupnom broju zgrada sa stanovima, kao i teritorijalu distribuciju zgrada prema osnovnim karakteristikama  (vrsta i starost zgrade, materijal spoljnih zidova, opremljenost instalacijama vodovoda, grejanja …).

  Prvi put u Popisu 2022. uspostavljen je mehanizam za povezivanje popisnih i geoprostornih podataka na nivou kućnog broja čime će se obezbediti uslovi za agregiranje popisnih podataka po najmanjim prostornim jedinicama, najavljeno je ranije.

  POPIS stanovništva u oktobru: Ova pitanja će PRVI PUT biti postavljena građanima

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE