Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jura bolesnu radnicu, ipak, vraća na posao

  Samohranoj majci Violeti Petrović, koja je bez posla u fabrici Jura ostala nakon što je bila na bolovanju zbog karcinoma, poslodavac će, ipak, da ponudi novi ugovor.

  Na vanrednoj konferenciji za novinare u Nišu, gradonačelnik Darko Bulatović je pročitao pismo u kojem kompanija Jura navodi da nisu bili svesni okolnosti i specifičnosti situacije u kojoj se ona nalazi.

  Violeta Petrović se zahvalila svima koji su se založili za nju i napomenula da bi volela da se promeni zakon jer veruje da nije usamljen slučaj.

  Njoj je telefonom javljeno da je ostala bez posla. Nakon pritiska javnosti u ovaj slučaj uključili su se brojni političari i najviši državni funkcioneri koji su od nadležnih u Juri tražili da Violetu vrate na posao.

  „Humana“ Jura

  U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku uveravaju da Zakon o radu dovoljno štiti zaposlene, dok sindikati, baš zbog poslednjih slučajeva, planiraju da predlože njegovu izmenu.

  Kompanija Jura, u slučaju radnice Violete Petrović, ponašala se u skladu sa zakonom, ali je pokazala da može da vodi računa i o ljudskosti, izjavio je ministar rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin i zahvalio toj kompaniji što je vratila radnicu na posao.

  Poslodavac je postupio u skladu sa Zakonom, ali smo kao i stotine puta do sada molili da se učini nešto da bi se pomoglo radniku koji je teško bolestan. Ovaj put smo naišli na razumevanje… Osim zakona postoji i ono što se zove ljudskost i humanost i eto, Jura je pokazala da ume da vodi računa i ljudskosti i humanosti“, kaže Vulin.

  Država ne sme nikog da MOLI?

  Ne sme ministarstvo nikoga da moli da ljude vraća na posao, smatraju sindikati. Poslodavce treba naterati da striktno poštuju Zakon o radu, koji bi mogao i više da štiti zaposlene, smatra Ljubisav Orobović, predsednik Saveza samostalnih sindkata.

  „SSS, ponudiće to i kolegama iz UGS, će od ponedeljka pokrenuti inicijativu za promenu Zakona o radu. Jednostavno, kada je radnik na bolovanju, a radi na određeno vreme, ne može dobiti otkaz“, rekao je Orbović.

  Iako, prema rečima ministra, Inspekcija rada obavlja svoj posao i redovno proverava prijave o kršenju zakona, sindikati ocenjuju da je situacija, kada je položaj radnika u pitanju, nikad gora.

  Veliki broj njih, kažu, radi na crno, nekoliko stotina hiljada je pod različitim vrstama ugovora i bez prevelikih prava, dok je odgovornih i korektnih poslodavac isuviše malo.

  Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca smatra da država treba da pomogne radnicima koji su u takvom položaju, a ne da se to stavi na teret poslodavcu.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE