Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Začini, ishrana

    Ishrana za zdrav MOZAK: Ove 4 promene možete da uvedete već danas

    Decenijama stara izreka „ti si ono što jedeš“ postaje sve istinitija kako saznajemo koliko je naša ishrana važna za imunitet, dugovečnost, pa čak i mentalno zdravlje.

    „Mnogi ljudi ne shvataju da postoji način na koji hrana koju jedemo utiče na naše mentalno blagostanje“, kaže dr. Uma Naidoo, psihijatar za ishranu sa Harvarda i autor knjige „Smirite svoj um hranom“, piše CNBC.

    „Hrana koju jedemo, dok se vari, stupa u interakciju sa trilionima mikroba u crevnom mikrobiomu i razlaže se na različite supstance, koje zatim vremenom utiču na naše mentalno blagostanje. Neke od namirnica koje su manje zdrave, ako ih jedemo, stvaraju zapaljenske procese u crevima”.

    Upala u crevima može dovesti do nekoliko štetnih simptoma mentalnog zdravlja, kaže Naidoo, uključujući anksioznost.

    „Podešavanjem svoje ishrane na zdraviju normu, zapravo možete pomoći u ublažavanju nekih od ovih simptoma“, primećuje ona.

    Ovo su četiri jednostavne promene koje možete da unesete u svoju ishranu za bolje zdravlje mozga.

    Zelena salata (Pixabay)

    1. Povećajte količinu vlakana

    „Jednostavan prvi korak je povećanje vlakana u ishrani. Povećan unos ukupnih dijetetskih vlakana bio je povezan sa manjom šansom za razvoj depresije, prema studiji objavljenoj u „Komplementarnim terapijama u medicini“. Najbolji način da unesete vlakna u svoju ishranu je da ih dobijete iz biljne hrane“, kaže Naidoo.

    Hrana koja je bogata vlaknima je šareno povrće, lisnato povrće, pasulj i druge mahunarke, laneno seme, cela zrna.

    2. Uzimajte više polifenola

    Naidoo ovaj metod naziva dobijanjem „kaleidoskopa boja“ u ishrani jedenjem šarene hrane koja sadrži mnogo polifenola. Različite biljke i povrće različitih boja „predstavljaju nivo biodiverziteta koji je potreban crevnim mikrobima“, kaže ona.

    Ciljajte da jedete više hrane bogate polifenolima kao što su šargarepa, borovnice, jagode, orašasti plodovi, posebno lešnici i pekani, crne masline…

    „Sve ovo je veoma važno, jer imaju antiinflamatorna, antioksidativna svojstva [i] vlakna, plus višestruke mikronutrijente koji su potrebni našim telima“, kaže Naidoo.

    Jogurt (Freepik)

    3. Jedite hranu bogatu probioticima

    Zdrava creva su odlična za naš mozak, a naša creva vole kada naša ishrana sadrži probiotike. A možete dobiti više zdravih bakterija iz fermentisane hrane.

    „Studija objavljena u ‘Cell’, veoma uglednom časopisu, koju je uradila istraživačka grupa na Univerzitetu Stanford pre nekoliko godina, pokazala je da dodavanje fermentisane hrane vašoj ishrani smanjuje upalu,“ kaže Naidoo.

    Naidoo preporučuje da pronađete fermentisanu hranu koja vam se sviđa, bilo da je to kefir, kimči, jogurt ili kombuha.

    4. Koristite više bilja i začina

    Jedan od najjednostavnijih načina da se poboljša ishrana i zdravlje creva, koji takođe može promovisati zdravo zdravlje mozga, jeste dodavanje više začina i bilja u vašu ishranu, kaže Naidoo. To je „nešto što ljudi često zanemaruju“, dodaje ona.

    „Začini i različite vrste svežeg bilja bogate su biljnim polifenolima, bogatim antioksidansima i antiinflamatornim svojstvima“, kaže Naidoo.

    Svoje obroke možete začiniti kurkumom i prstohvatom crnog bibera, čili paprikom, nanom, origanom, peršunom, majčinom dušicom, đumbirom, belim lukom…

    „One daju ukus vašoj hrani i daju dubinu, bilo da pravite supu ili pečete povrće ili parče lososa“, kaže Naidoo, ali su takođe „moćan deo naše kuhinje na koji se možemo osloniti“.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Unsplash/Pixabay/Freepik

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE