Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  grad

  Ilon Mask kreće od početka? Konačno KUPIO Tviter, pa obavio „ČISTKU“

  Ilon Mask je završio svoj ugovor vredan 44 milijarde dolara o kupovini Tvitera, rekao je u četvrtak za CNN izvor upoznat sa ugovorom. Mask je otpustio izvršnog direktora Paraga Agravala i dvoje drugih direktora, što Tviter nije hteo da komentariše.

  Zatvaranje ugovora uklonilo je neizvesnost nad Tviterovim poslovanjem, zaposlenima i akcionarima. Nakon što je prvobitno pristao da kupi kompaniju u aprilu, Mask je proveo mesece pokušavajući da odustane od ugovora, navodeći zabrinutost zbog broja botova na platformi, a kasnije i optužbe koje je uputio uzbunjivač kompanije.

  Završavanjem ugovora, Ilon Mask i Tviter su izbegli suđenje koje je prvobitno trebalo da se održi ranije ovog meseca. Međutim, Maskovo preuzimanje i trenutna otpuštanja nekih od najviših rukovodilaca, sada postavljaju mnoštvo novih pitanja za budućnost društvene mreže i mnogih delova društva na koje to utiče. Mask je u četvrtak takođe otpustio finansijskog direktora Neda Segala i šefa politike Vijaja Gadea, prema izvorima.

  Izvršni direktor Tesle je rekao da planira da preispita politiku moderiranja sadržaja na Tviteru u službi maksimalnog pristupa „slobodi govora“. Milijarder je takođe rekao da se ne slaže sa praksom Tvitera o trajnim zabranama za one koji više puta krše njegova pravila, podižući mogućnost da bi se određeni broj ranije zabranjenih i kontroverznih korisnika mogao ponovo pojaviti na platformi.

  Tviter

  Tviter (AP Photo/Gregory Bull)

  Koje promene sprema Ilon Mask za Tviter?

  Možda će mnogi da posmatraju koliko će Masku da bude potrebno da bivšeg predsednika Donalda Trampa vrati nazad na platformu, kao što je ranije najavio. U zavisnosti od vremena, takav potez bi mogao da ima velike implikacije na predstojeće američke izbore na sredini mandata, kao i na predsedničku kampanju 2024.

  Preduzimajući te korake, Ilon Mask bi mogao sam da promeni medijski i politički ekosistem, preoblikuje javni diskurs na mreži i poremeti novonastalu sferu društvenih medija naklonjenih konzervativcima koji su se uglavnom pojavili kao odgovor na pritužbe zbog zabrana i ograničenja na Tviteru i drugim mejnstrim servisima.

  Ranije ove nedelje, Mask je posetio Tviterovo sedište u San Francisku da se sastane sa zaposlenima. Takođe je objavio otvoreno pismo oglašivačima na Tviteru, rekavši da ne želi da platforma postane „besplatan prostor gde se sve može reći bez posledica“.

  Ova akvizicija takođe obećava da će proširiti Maskov uticaj. Milijarder već poseduje, nadgleda ili ima značajne udele u kompanijama koje razvijaju automobile, rakete, robote i satelitski internet, kao i više eksperimentalnih poduhvata. Sada kontroliše Tviter koji oblikuje način na koji stotine miliona ljudi komuniciraju i dobijaju vesti.

  Ilon Mask, Tviter

  Ilon Mask, Tviter Ilon Mask, Tviter (Beta/AP/Pixabay)

  Dogovor koji je „izašao iz šina“

  Čak i za Tviter višemesečni proces dogovora sa Maskom bio je turbulentan.

  Mask, istaknuti i kontroverzni korisnik Tvitera, postao je uključen u kompaniju ranije ove godine kada je izgradio više od 9 odsto udela u njenim akcijama. Nakon što je objavio da je postao najveći akcionar Tvitera, on je prihvatio, a zatim se povukao iz ponude da sedi u odboru kompanije.

  Mask je tada ponudio da kupi Tviter uz značajnu premiju, zapretio neprijateljskim preuzimanjem i potpisao „pogodan za prodavce“ ugovor o kupovini kompanije.

  „Ovo nije način da se zaradi novac. Moj snažan intuitivni osećaj je da je postojanje javne platforme, kojoj se maksimalno veruje i koja je široko inkluzivna, izuzetno važno za budućnost civilizacije“, rekao je u intervjuu ubrzo nakon što je dao ponudu za kupovinu Tvitera.

  Tviter

  Tviter (Unsplash)

  Milijarder bio zabrinut zbog botova

  Ilon se takođe obavezao da će „poraziti spam botove ili umreti pokušavajući“, misleći na lažne i prevarantske naloge koji su često posebno aktivni u odgovorima na njegove tvitove i odgovorima drugih sa velikim brojem pratilaca na platformi.

  U roku od nekoliko nedelja od ugovora o kupovini, međutim, Mask je počeo da izražava zabrinutost zbog rasprostranjenosti lažnih i neželjenih naloga na Tviteru i na kraju je pokušao da raskine ugovor.

  Tviter ga je tužio da bi ispoštovao sporazum, navodeći da je izvršni direktor Tesle koristio argument „bot“  da izađe iz posla. U nedeljama nakon što je dogovor objavljen, veći deo berze, uključujući kompanije društvenih medija, pao je usred zabrinutosti zbog porasta inflacije i recesije koja preti. Pad je takođe pogodio Teslu i, zauzvrat, Maskovu ličnu neto vrednost.

  Pravni stručnjaci su uveliko verovali da je Tviter uspeo da dogovor sprovede na sudu. Dve nedelje pre nego što je pravna bitka trebalo da se odigra, Mask je rekao da će ipak da ispuni dogovor pod prvobitnim uslovima. Dok su strane pregovarale, Maskovi advokati su tražili od sudije da obustavi pravni postupak, što je izazvalo odbijanje Tvitera, koji se plašio da Ilon možda neće ostati veran svom obećanju da će zaključiti posao.

  U oštrom odgovoru, advokati Tvitera napisali su da je Mask pokušavao da odustane od dogovora i „sada, uoči suđenja, optuženi izjavljuju da ipak nameravaju da ga zatvore“.

  Sudija McKormik dala je strankama rok do 17 časova 28. oktobra da zaključe posao ili da se suoče sa odloženim suđenjem.

  Sud

  Sud (Pixabay)

  Šta je sledeće za Tviter?

  Pošto je drama prestala, pažnja se sada okreće ka Maskovim planovima za Tviter.

  Pored smene direktora Tvitera, Maskovo preuzimanje bi takođe moglo da dovede do vraćanja uticaja Džeka Dorsija, koji se povukao sa mesta generalnog direktora u novembru i napustio odbor kompanije u maju. Dorsi je ranije rekao da se neće vratiti u Tviter, ali je privatno razgovarao o preuzimanju sa Maskom.

  Mask je takođe navodno rekao potencijalnim investitorima u ugovoru da planira da se otarasi skoro 75 odsto osoblja kompanije, što bi moglo da poremeti svaki aspekt rada Tvitera. Ranije je razgovarao o dramatičnom smanjenju radne snage Tvitera u ličnim tekstualnim porukama sa prijateljima, koje su otkrivene u sudskim podnescima, i nije odbacio mogućnost otpuštanja u razgovoru sa zaposlenima u Tviteru u junu.

  Pod Maskom, Tviter možda neće imati koristi za mnoge zaposlene. Ilon je više puta jasno stavio do znanja da će preispitati Tviterove politike moderiranja sadržaja i ojačati ono što on naziva „slobodom govora“, potencijalno poništavajući višegodišnje napore kompanije da se pozabavi dezinformacijama i uznemiravanjem i da stvori „zdravije“ razgovore na platformi.

  Takav potez bi takođe mogao da ima efekte na pejzaž društvenih medija. Tviter, iako je manji od mnogih njegovih rivala, ponekad je delovao kao model za to kako industrija postupa sa problematičnim sadržajem, uključujući i kada je bio prvi koji je zabranio tadašnjeg predsednika Trampa nakon nemira na Kapitolu 6. januara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE