Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sezonci

    Hrvatski poslodavci spremni na sve: Pekaru nude i do 2.000 EUR mesečno

    Društvene mreže preplavljene su oglasima u kojima hrvatski poslodavci odnosno vlasnici ugostiteljskih objekata na hrvatskom primorju traže sezonske radnike za letnju sezonu, do 1. oktobra.

    Recepcioneri, konobari, kuvari, sobarice i čistačice, taksisti i animatori, pizza i roštilj majstori… na Jadranu trenutno vlada prava pomama za sezonskom radnom snagom, koja će na svojim leđima izneti ovogodišnju turističku sezonu 2022., prenosi Slobodna Dalmacija.

    Ipak, poznato je da radnika, naročito sezonskih manjka.

    Konobar Pixels

    Osim odlaska u inostranstvo, na tržište rada uticala je i pandemija koronavirusa, koja je “progutala” dobar deo radne snage iz sektora ugostiteljstva u razdobljima zatvaranja ili ograničenog rada kafića, restorana i noćnih klubova.

    Mere državne pomoći od 4.000 kuna mnogima su, razumljivo, bile nedovoljne za pokrivanje redovnih mesečnih troškova što je dovelo do odliva ugostiteljskih delatnosti u druge sektore.

    Plate više od 1.000 evra ali radnika svejedno nema

    Uz obveznu naznaku “hitno”poslodavci s Jadrana obećavaju plate od 1.000, 1-200 do 1.500 evra, plus slobodan dan u nedelji ali radnika, svejedno nema dovoljno.

    Za rad u jednom baru u Crikvenici kuvarima nude početnu platu od 1500-1800 evra, konobaru 1.000 evra, pizza majstor može zaraditi 1.500 evra, hostese 1.000 evra. Pekarima nude platu od 1.300 do 2.000 evra.

    Zato su se domaći poslodavci ponovo okrenuli „uvozu“, a najviše ih je iz susednih zemalja, ali čak i iz Ukrajine, Nepala i Indije.

    MUP je objavio da je prošle godine izdato 82.000 radnih dozvola, a procenjuje se da će tako bi i ove godine.

    Odlaze u susedne gradove

    Događalo se da iz Trebinja tokom leta do 2.000 ljudi odlazi na rad u tridesetak kilometara udaljeni Dubrovnik i okolinu dok trebinjski poslodavci u raznim sektorima ostaju bez zaposlenih.

    “Na Jadranu nam nedostaje radne snage, ne samo konobara nego i koktel l majstora, barmena, kuvara… Biće teško naći ih, a čak nisu toliki problem ni plate, jer su ih ugostitelji podigli, pa konobari, koji inače imaju prosečnu početnu platu sedam ili osam hiljada kuna, u sezoni dobiju devet“, kaže Domagoj Petričević predsednik Udruge noćnih klubova i barova.

    Šta su još problemi?

    Problem je što dosta poslodavaca i dalje živi u nekim vremenima, koja su važila pre 15-20 godina, kaže.

    „To znači da misle kako ljudi mogu raditi bez slobodnog dana, obećavaju im se brda i doline, a na kraju se to ne ispoštuje. I onda se radnici osjećaju prevareno, izigrano. Dakle, i dalje postoji dio ugostitelja koji izrabljuje ljude i bacaju ljagu na sve ostale”, navodi .

    Splitski ugostitelj otkriva kako mu dosta kolega iz Beograda javlja da je Beograd  trenutno preplavljen oglasima u kojima agencije regrutuju ugostiteljske radnike iz Srbije pozivajući ih na rad tokom sezone u Hrvatskoj.

    Petričeviću je poznato da su u nekim splitskim hotelima već nekoliko sezona zaposleni radnici iz Azije.

    “Oni jesu jeftini, ali ne možete se na njih osloniti kao na domaće ljude”, smatra i slaže se s onima koji drže da je domaći radnik najbolji radnik.

     

     

    Izvor: Poslovni dnevnik, Slobodna Dalmacija

    Foto: Pixabay, PIxels

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE