Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska prvi, Srbija tek 10. investitor u BiH

  Hrvatska je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, dok je Srbija tek na 10. mestu sa nešto više od 10 miliona evra uloženih u tu susednu državu.

  Hrvatska je najviše investirala u BiH u protekloj godini, dok je od 1994. lider po investicijama na području entiteta Federacije BiH, kao i po broju otvorenih predstavništava kompanija.

  Na području Federacije u prošloj godini investicije su iznosile 194,3 miliona evra, dok je u Republiku Srpsku investirano samo 50 miliona evra. U federalnom entitetu na investicije iz Hrvatske otpada skoro 84 miliona evra, saopšteno je nakon sednice Vlade Federacije BiH u Mostaru.

  Sledi Luksemburg sa 36,4 miliona evra i Turska 32,1 miliona evra, zatim Holandija, Austrija, Kuvajt, dok je na sedmom mestu, po investicijama na području Federacije BiH, Srbija sa 10,5 miliona evra.

  Delatnosti u okviru kojih je zabeleženo najviše stranih ulaganja su finansijske uslužne delatnosti, osim osiguranja i penzionih fondova, telekomunikacije, poslovanje nekretninama, proizvodnja hemikalija, upravljačke delatnosti i trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima.

  U izveštaju predstavljenom Vladi Federacije BiH predočeni su podaci o direktnim stranim ulaganjima od 1994. do kraja 2015, koja su za Federaciju BiH iznosila oko 3,55 milijardi evra, od čega prednjači Hrvatska s investicijama od 960 miliona evra.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE