Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hotel Bristol

  Priča o beogradskom hotelu starom VIŠE OD VEKA: Sada dobija novo ruho

  Na desnoj obali Save izgrađen je čitav novi grad, koji je Beogradu podario imidž moderne evropske metropole, a sada se radi na restauraciji bogatog arhitektonskog nasleđa srpske prestonice. Na red je došao antologijski primerak moderne srpske arhitekture, simbol zrele faze beogradske secesije – hotel „Bristol“ i remek-delo čuvenog srpskog arhitekte Nikole Nestorovića.

  Čuveni hotel, koji postoji više od jednog veka, posetile su brojne poznate ličnosti. Među značajnijim gostima ističu se članovi čuvene porodice Rokfeler – Džon Rokfeler Mlađi. On je boravio u Bristolu dvadesetih godina prošlog veka, a zatim i njegov sin Dejvid krajem sedamdesetih godina. Priliku da odsednu u „Bristolu“ imali su doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito i šahovski velemajstor Gari Kasparov. Poznato je i da je „Bristol“ bio jedno od omiljenih mesta velikog Moma Kapora.

  Hotel „Bristol“, koji je bio simbol tog vremena, ponovo će biti jedno od najotmenijih mesta u Beogradu.

  Na restauraciji fasade angažovano je 16 umetnika, kao i trojica od preostalih pet likorezaca u Srbiji.

  „Restauracija ’Bristola’ započela je čišćenjem fasade. Zatim su stručnjaci konstatovali u kakvom stanju se nalazi ono što je na njoj zatečeno. Delovi koji su propali ili pukli zamenjeni su novim, a oni koji su samo erodirali, ali se nalaze u dobrom stanju – restaurirani su“, navodi direktor „ALP inženjeringa“ Blagoje Mićković i ističe da se radovi polako privode kraju.

  Bristol, Beograd na vodi

  Bristol hotel (Stella Production)

  Glavni cilj – očuvati autentičnost

  Očuvani elementi ornamentalne fasadne plastike na „Bristolu“ koriste se kao kalupi za izradu novih, koji se zatim montiraju na fasadu. Te radove izvode specijalizovani stručnjaci u oblasti vajarstva i slikarstva – likoresci.

  Kako je reč o jedinstvenom objektu od istorijske i kulturne važnosti za Srbiju, glavni cilj je da se sačuva njegova autentičnost.

  „Dobra vest je da je, uprkos brojnim razaranjima kojima je Beograd bio izložen u prošlosti, fasada u velikoj meri očuvana. Na vrhu zgrade, odmah ispod kupole, nalazi se fasadni venac koji je svih ovih decenija štitio delove fasade ispod njega od kiše i korozije, što dovoljno govori o arhitektonskoj ingenioznosti Nikole Nestorovića. ’Bristol’, inače, ima pet bakarnih kupola koje se takođe nalaze u prilično dobrom stanju, ali im predstoji čišćenje i restauriranje“, objašnjava Mićković.

  Ko izvodi radove i kako se odvija restauracija?

  Restauracija fasade je zvanično započela februara 2022. godine. Radove na rekonstrukciji „Bristola“ izvodi građevinska firma „KOTO d.o.o.“.

  Prema rečima Blagoja Mićkovića, direktora „ALP inženjeringa“, koji je ujedno i podizvođač radova, osnovni zadatak restauratora jeste da se originalna fasadna arhitektura sačuva i da se, u meri u kojoj je to moguće, vrati u prvobitno stanje.

  Podsećamo, pre početka restauracije hotela obnovljena je fasada velelepne zgrade Beogradske zadruge i renoviran je Savski trg uz očuvanje svih njegovih istorijskih slojeva.

  Hotel Bristol, Beograd na vodi

  Hotel Bristol (Stella Production)

  Restauracija hotela se odvija u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Pored 16 diplomiranih vajara i slikara koji predano rade na obnovi fasade Nestorovićevog arhitektonskog zdanja,

  Kako bi „Bristol“ dobio novo ruho, angažovan je i Miroljub Stamenković, nekadašnji profesor na katedri primenjenog vajarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti.

  Profesor Stamenković, jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti primenjenog vajarstva, stručni je konsultant na izradi nove i restauraciji postojeće ornamentalne fasadne plastike.

  Kada je počela izgradnja „Bristola“ i kada je završena?

  Nakon što je 1907. godine zajedničkim radom arhitekata Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića nastala jedna od najimpozantnijih zgrada tog doba u Beogradu, pomenuta Beogradska zadruga, rodila se ideja o izgradnji hotela, kako bi se u potpunosti iskoristio ogromni potencijal prostora na obali Save. Beogradska zadruga je posao poverila proverenom stručnjaku Nikoli Nestoroviću.

  Izgradnja hotela otpočela je 1910. i u potpunosti je završena 1912. godine. „Bristol“ danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture zbog svoje izuzetne lepote i važnosti za urbanistički razvoj Beograda. Nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 1987. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Stella Production

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE