Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hakeri nikad ne spavaju – kako zaštititi pametne urađaje?

  Živimo u momentu gde svako od nas može biti meta hakerskog napada. Iako uvek mislimo da se ovakve stvari dešavaju „tamo negde”, daleko od nas, svaki korisnik, koji je deo digitalnog sveta i učestvuje u njemu, u virtuelnom prostoru ostavlja različite podatke koji se mogu zloupotrebiti. Upravo zbog ove činjenice, tema bezbednosti je veoma značajna a o njoj smo pričali sa Pavlom Zobundžijom, direktorom sektora mobilnih komunikacija u kompaniji Samsung Electronics Adriatic.

  • Koja je razlika između hardverske i softverske zaštite uređaja?

  Osnovni nivo zaštite uređaja je hardverska zaštita, koja je namenjena prosečnom korisniku mobilnog telefona. Ona podrazumeva zaključavanje, odnosno otključavanje telefona putem otiska prsta ili identifikacije lica korisnika, a koje se može uključiti ili isključiti u svakom trenutku. Ovim koracima zaštićen je samo hardverski deo telefona, što dovodi u pitanje bezbednost, odnosno ostavlja otvorenu mogućnost potencijalne opasnosti i rizika bezbednosti podataka u softverskom delu. Kako bi sigurnost korisnika, odnosno njegovih podataka bila maksimalna, kompanija Samsung je kreirala viši nivo zaštite, koji deluje nezavisno od korisnika i koji je aktivan u svakom trenutku. Reč je o platformi Samsung Knox koja prevazilazi antivirusni program, koji je do sada štitio softver. Platforma Samsung Knox je zaslužna za bezbednost podataka i njihovo smeštanje u sigurni digitalni trezor, tako da su i najosetljiviji podaci bezbedni uvek i u svakom trenutku, bez obzira na to da li korisnik u trenutku napada na njegove podatke upotrebljava mobilni telefon ili ne.

  • Kako Samsung Knox funkicioniše i kako štiti naše uređaje od hakerskih napada?

  Kada je prvobitno predstavljena 2013. godine, Samsung Knox je bila platforma napravljena kao rešenje za sigurnost kompanija i poslovnih podataka, međutim, vremenom je „evoluirala“ u holističku bezbednosnu platformu, koja se koristi kako u poslovne, tako i u privatne svrhe. Zasluga za ovako veliku ekspanziju i popularnost leži upravo u njenoj funkcionalnosti, odnosno kroz pružanje „end to end“ zaštite, jer se platforma nalazi u svakom sloju uređaja – od čipa pa sve do brojnih aplikacija. Odbrambeni mehanizam se uspostavlja pomoću Knox trezora, odnosno Knox Vault procesora, skladišta i protokola, koji su zaslužni za bezbednost podataka i njihovo smeštanje u sigurni digitalni trezor, gde se čuvaju najosetljiviji podaci i koji pruža zagarantovanu sigurnost informacija u svakom  trenutku.

  • Šta znači zaštita uređaja in real-time (stvarnom vremenu) i da li to znači da su u nekom trenutku naši uređaji bez zaštite?

  Opšte je poznato da hakeri „nikada ne spavaju“, te da se više ne postavlja pitanje da li će se napad dogoditi, već kada. Iako oni razvijaju nove načine pristupa zaštićenim podacima, paralelno sa tim kompanija Samsung intezivno unapređuju platformu Knox. Jedna od najboljih karakteristika ove platforme je to što radi u realnom (stvarnom) vremenu, a ne „ponekad“.

  S obzirom na to da se napadi na naš telefon i podatke mogu dogoditi u svakom trenutku, ova platforma je neprekidno aktivna, uočava potencijalne rizike i pretnje i ne dozvoljava da lične i poverljive informacije padnu u pogrešne ruke.

  • Na koji način funkcionoše sardnja Samsung Knox-a sa kompanijama Google i Cisco i šta to znači za naše uređaje?

  Samsung je već dugi niz godina partner sa najvećim kompanijama u svetu tehnologije, kao što su Google i Cisco. Zajedničkim snagama, sa različitim timovima stručnjaka, konstantno istražujemo potencijalne rizične situacije i trudimo se da ponudimo rešenje i pre nego što problem nastane. Više od jedne decenije sarađujemo sa kompanijom Google, što našim korisnicima donosi velike benefite. Njima je obezbeđena dodatna zaštita u vidu bezbednosne platforme za Android, poput Google Play zaštite. Na ovaj nači korisnicima se pruža neverovatno iskustvo korišćenja najsavremenijih tehnologija, a pod moćnom, sveobuhvatnom i potpunom zaštitiom. Takođe, danas na svakom koraku možemo naći nepouzdane, otvorene i neproverene Wi-Fi mreže, koje predstavljaju potencijalni rizik za sve podatke koje skladištimo u mobilnim telefonima. Kroz saradnju sa partnerskom kompanijom Cisco, svaka otvorena mreža se jednim potezom pretvara u sigurnu zonu, gde podaci i informacije svih naših korisnika postaju potpuno bezbedni i zaštićeni.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Samsung

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE