Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gost urednik: Mihailo Janković

  Piše: Mihailo Janković, Nectar grupa

  Nova srpska vlada pred velikim zadatkom da stimuliše privredni oporavak i rast

  U oktobru smo dobili novu vladu Srbije, sa velikim zadatkom, oročenim na godinu i po dana, da stimuliše privredni oporavak i rast i obezbedi nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, koji radi na napetim osnovama od marta, boreći se sa posledicama pandemije. Dodao bih i potrebu daljeg ulaganja napora u reformu obrazovanja, jer je potrebno da što pre prilagodimo nove generacije na svet koji se menja i da im omogućimo da svojim znanjima i sposobnostima odgovore na buduće potrebe kompanija. Važno je da se nastavi sa započetom podrškom privatnom sektoru, pogotovo domaćoj proizvodnji, jer u tome leži konkurentnost i budući održivi rast srpske privrede. Velika su očekivanja, a malo je vremena.

  Američki izbori kao ključni pokretač globalne geopolitike

  Teško je dati neki drugačiji i inovativni pogled na američke izbore, o kojima ceo svet priča poslednjih nedelju dana. Biće zanimljivo čitati analize za mesec-dva ili za godinu dana, kada se malo slegne prašina od spor(n)og prebrojavanja glasova i napetosti koja je to pratila. Nesumnjivo je da su američki izbori jedan od ključnih događaja za globalnu geopolitiku, a trenutni uslovi globalne pandemije i opšte recesije čine stvar još značajnijom. Kao neko ko živi u Srbiji i bez prava glasa u SAD, mogu samo da posmatram i pratim reakciju ekonomije. Berze su dobro reagovale, ali to je samo prvi korak. Za pravu reakciju će biti potrebno malo više vremena, kao i za adekvatnu evaluaciju efekata ovih izbora.

  „Whoop” obezbedio novih 100 miliona dolara finansiranja; vrednost kompanije dostigla 1,2 milijarde dolara

  Dugo pratim „Whoop” priču, koja je počela 2012. godine kao jednostavni fitness tracker, a onda prerasla u pravu tehnološku kompaniju. Korisnik sam više od godinu dana i veoma sam zadovoljan, jer su, za razliku od svih ostalih, otišli dva koraka unapred i upotrebom napredne analitike i algoritama uspeli da personalizuju preporuke usmerene na optimizovanje oporavka organizma, korigovanje loših navika i povećavanje potencijala ostvarenja. Suština njihovog pristupa je da napor bez adekvatnog oporavka organizma ne obezbeđuje optimalan performans. To je filozofija koju vidimo na delu i u vrhunskom sportu, gde je ranije fokus bio samo na jakom treningu, a sada je sve veći akcenat na oporavku organizma da bi ostvario još bolji performans. Među korisnicima i ambasadorima „Whoopa” nalaze se mnogi NBA, NFL igrači, golferi i drugi profesionalni sportisti.

  Analitika koju, kao korisnik, dobijate pokazuje direktnu vezu nekih loših navika (kasni obroci, alkohol, korišćenje ekrana pred spavanje itd.), ali i onih dobrih – kvalitet sna, oporavak i performans narednog dana. Odnedavno postoji i prediktor za kovid – respiratory rate (frekvencija disanja), čije se veliko odstupanje pokazalo kao pouzdan indikator.

  Nedavno su objavili da su u doba globalne pandemije uspeli da prikupe neverovatnih 100 miliona dolara za finansiranje daljeg rasta, što me veoma raduje, jer doprinose boljem i zdravijem životu i pomažu ljudima da ostvare svoje potencijale. Pravi primer kako pametna upotreba tehnologija može da unapređuje kvalitet života.

  „Teslin” softver za potpunu autonomnu vožnju na testiranju u odabranim vozilima

  Kompanija „Tesla” je nedavno najavila da je nova verzija softvera za potpuno autonomnu vožnju dostupna odabranim klijentima sa ciljem da se testira u praksi, otklone eventualne greške i da se, zatim, do kraja godine softver omogući u svim „Teslinim” vozilima. Veliko unapređenje je što je sada omogućeno da vozila tumače okruženje u četiri dimenzije, za razliku od ranije – dve dimenzije. Ono što je velika konkurentna prednost „Teslinog” softvera autonomne vožnje jeste što je zasnovan na povratnim informacijama koje dobijaju iz preko 930.000 „Teslinih” automobila, koliko ih je trenutno na ulicama širom sveta. Na osnovu tih životnih, svakodnevnih informacija koje se ne mogu proizvesti u simulacijama, unapređuje se softver veštačke inteligencije koji omogućava autonomnu vožnju. To je budućnost u kojoj već živimo, ali koja me i dalje fascinira dok razmišljam o onome što tek dolazi.

  „Think again” – nova knjiga Adama Granta, najavljena za februar 2021. godine

  Veoma me raduje najavljeni izlazak nove knjige Adama Granta, profesora sa Vartona i autora bestselera „Originals, Give and Take”. Kako je najavljeno, Grant u svojoj novoj knjizi ispituje ključnu umetnost promene mišljenja. Teza je da su nam u ovom brzorastućem svetu sa puno brzih promena potrebne nove kognitivne sposobnosti da menjamo mišljenje i ubeđenja i da poništimo prethodno naučeno. Često neslaganje sa svojim mišljenjem tumačimo kao napad na naš ego, pre nego kao mogućnost da nešto naučimo. Grant je organizacioni psiholog čiji je životni princip da „argumentuješ kao da si u pravu, a da slušaš kao da si u krivu”. Pored toga što volim njegov način pisanja i argumentovanja, mnogo sam naučio iz njegovih knjiga, te sa nestrpljenjem očekujem izlazak nove knjige. Topla preporuka za sve otvorenog uma koji su spremni za novu inspiraciju u učenju.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE