Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veštačka inteligencija

  Generativna veštačka inteligencija i autorska prava: Stavovi vodećih kompanija

  AI kompanije imaju razne argumente protiv plaćanja za zaštićeni sadržaj. U doba kada veštačka inteligencija sve više postaje deo naše svakodnevice, postavlja se pitanje autorskih prava i upotrebe zaštićenog sadržaja u treniranju AI modela. Najveće kompanije u AI industriji ne pokazuju interesovanje za plaćanje upotrebe autorski zaštićenog materijala kao trening podataka. Prenećemo vam neke od razloga njihove odluke.

  Pregled situacije

  Uprava za autorska prava SAD primila je javne komentare o potencijalnim novim pravilima o upotrebi zaštićenih materijala generativne AI, a najveće AI kompanije na svetu imale su mnogo toga da kažu. Prikupili smo argumente od kompanija Meta, Google, Microsoft, Adobe, Hugging Face, StabilityAI i Anthropic, kao i odgovor kompanije Apple koji se fokusira na autorska prava AI napisanog koda.

  Iako postoje razlike u njihovim pristupima, glavna poruka većine je ista: ne smatraju da bi trebalo da plaćaju za obuku AI modela na zaštićenom radu.

  Veštačka inteligencija će prestići ljudsku (Freepik)

  Veštačka inteligencija, AI, robot (Freepik)

  Uprava za autorska prava otvorila je period komentara 30. avgusta, sa krajnjim rokom 18. oktobra za pisane komentare u vezi sa promenama koje je razmatrala u vezi sa upotrebom zaštićenih podataka za obuku AI modela, da li materijal generisan od strane AI može biti zaštićen bez ljudske intervencije, i odgovornost AI za autorska prava. U poslednjoj godini nije nedostajalo tužbi zbog autorskih prava, sa umetnicima, autorima, developerima i kompanijama koji tvrde povrede u različitim slučajevima.

  Odgovori kompanija

  Meta: Nosioci autorskih prava ne bi ionako dobili mnogo novca. Uvođenje licenciranja sada, nakon činjenice, izazvaće haos dok developeri pokušavaju da identifikuju milione i milione nosilaca prava, za vrlo malu korist​​.

  „Nametanje sasvim novog licenciranja će izazvati haos dok se milioni nosilaca prava identifikuju, za vrlo malu korist.“

  Google: Obuka AI je kao čitanje knjige. Ako bi se obuka mogla postići bez pravljenja kopija, ne bi bilo pitanja o autorskim pravima​.

  „Ako se treniranje moglo postići bez kreiranja kopija, ne bi bilo pitanja o autorskim pravima ovde.“

  Microsoft: Promena autorskog prava mogla bi naškoditi malim AI developerima​.

  „Svaka potreba za dobijanjem saglasnosti za korišćenje dostupnih radova za treniranje ohladila bi inovaciju u AI.“

  Odgovore ostalih kompanija i više o ovoj temi pročitajte na NAŠEM portalu WEBMIND:  

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE