Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Generalna sekeretarka UBS-a: Kada možemo da očekujemo smanjenje kamatnih stopa?

  Na gotovo svim tržištima u svetu inflacija je u padu, što nam daje osnova da očekujemo smanjenje kamatnih stopa, najverovatnije u drugoj polovini ove godine.

  Pre toga očekujemo i reakciju vodećih centralnih banaka u svetu, smanjenjem referentne kamatne stope, objašnjava u intervjuu za BIZLife, generalna sekeretarka Udruženja banaka Srbije, Marina Papadakis.

  Inače, kao prva žena na čelnoj poziciji te poslovne asocijacije, ona ističe da je to za nju svakako privilegija – privilegija da da svoj doprinos unapređenju vrlo važnog segmenta finansijskog sistema naše države.

  • Ekonomisti kažu da se Srbija sada nalazi se u stanju polikrize, koja je pre svega izazvana pandemijom koronavirusa, a potom i ratom u Ukrajini i na Bliskom istoku. Kako se ta specifična ekonomska situacija trenutno odražava na domaći bankarski sistem?

  Ako posmatramo ekonomske pokazatelje Srbije, a to je tržište na kome poslujemo i od koga živimo, onda ne bi trebalo da govorimo o krizi, već o jednoj stabilnoj ekonomiji, naravno u globalnim uslovima koji su vrlo promenljivi. Domaća valuta je stabilna, izvoz u 2023. godini je bio rekordan, kao i priliv stranih direktnih investicija. U ovoj godini projektovan je rast BDP od 3 do 4%, a u sledećoj između 4 i 5 %. Ovo govori o otpornosti i stabilnosti ekonomije, a možemo reći da to važi i za bankarski sistem. Banke su adekvatno kapitalizovane, sa rekordno niskim učešćem spornih potraživanja. To govori da su spremne da podrže svoje klijente, i građane i privredu, ne samo na sadašnjem nivou potreba za finansiranjem, već i u slučaju uvećane potražnje.

  • Od polovine 2024. godine, prema oceni ekonomskih analitičara, očekuje se pad kamatnih stopa, pre svega od strane Evropske centralne banke. Da li ste i vi optimista po tom pitanju i šta će to značiti za građane i privredu?

  Prema proceni Narodne banke Srbije, u februaru ove godine međugodišnja inflacija iznosila je 5,5%, a očekuje se da se polovinom godine vrati u granice cilja. Na gotovo svim tržištima u svetu inflacija je u padu, što govori da je povećanje kamatnih stopa dalo željeni rezultat.

  Ovo su podaci koji daju osnova da očekujemo smanjenje kamatnih stopa, najverovatnije u drugoj polovini ove godine. Pre toga očekujemo i reakciju vodećih centralnih banaka u svetu, smanjenjem referentne kamatne stope.

  • Već duže vreme traje ukrupnjavanje domaćeg bankarskog tržišta. Da li mislite da će se taj trend nastaviti i da li je uopšte moguće odrediti optimalan broj banaka za tržište veličine Srbije?

  Ne bismo želeli da spekulišemo o tome šta će odlučiti učesnici na slobodnom tržištu. O preuzimanjima ili spajanjima odluku će doneti akcionari banaka u zavisnosti od mnogo faktora. Na to utiču i globalna kretanja, i politika samih banaka, a naravno i stanje na bankarskom tržištu u Srbiji. Nas svakako raduje što se iz godine u godinu potvrđuje spremnost i stranih i domaćih banaka da dodatno investiraju. To govori o kvalitetu bankarskog sistema i o perspektivi koje oni vide u Srbiji.

  • Prošlo je otprilike godinu dana od kako ste imenovani za generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije. Sada, sa ove distance, da li ste zadovoljni kako branša međusobno komunicira, pa i sarađuje?

  Uvek želim da podsetim da je članstvo u Udruženju banaka dobrovoljno, a da su naši članovi sve banke koje posluju u Srbiji. To je najbolja potvrda da oni vide svrhu udruživanja i zajedničkog rada na unapređenju bankarskog sektora. Komunikacija je izuzetno dobra na svim nivoima, a kao primer dobre prakse koju imamo u okviru Udruženja jeste rad stručnih odbora i drugih radnih tela koja čine predstavnici pojedinačnih banaka, a obrazovana su pod okriljem Udruženja banaka Srbije – ova tela rade intenzivno i kontinuirano i primer su kolegijalnog rada čiji rezultat su brojne nove inicijative i predlozi rešenja za unapređenje bankarskog sektora kao celine. Očito postoji želja i dobra volja da se radi na očuvanju zajedničkih interesa i unapređenju ambijenta u kojem banke posluju, banke doživljavaju Udruženje kao svoju kuću i to je ono zbog čega sam veoma zadovoljna

  • ESG je jedna od najaktuelnijih tema korporativnog sveta u Srbiji, a vaše aktivnosti nam govore da je Udruženje banaka Srbije uveliko prati taj trend. O kojim projektima je reč?

  ESG principi su ključna tema u globalnom biznisu, pa i u bankarstvu. Mi u Udruženju smatramo obavezom da pomognemo bankama u praćenju globalnih trendova i usvajanju najboljih praksi u ovoj oblasti.

  Mi smo nedavno realizovali važan korak u tom pravcu a to je usvajanje dobrovoljnih smernica za jačanje kapaciteta UBS i banaka za sprovođenje ESG praksi. Reč je o dobrovoljnom vodiču, koji će bankama biti od koristi u uvođenju politika, sistema i praćenja aktivnosti ESG i održivog finansiranja. Svaka banka zadržava pravo da odluči o upotrebi smernica, a takođe i da ih prilagodi svojim specifičnim potrebama.

  Smernice daju bankama široku listu korisnih sugestija, organizovanih kroz nekoliko tematskih oblasti. Sve zajedno one vode banke ka ispunjavanju ESG principa, ali i ka podizanju odgovornosti kod svih klijenata koji kao partneri pristupaju bankama.

  • Prva ste žena na čelu jednog tako važne poslovne zajednice, kao što je Udruženje banaka Srbije. Koliko je za vas to privilegija, a koliko obaveza?

  To što sam na čelu Udruženja banaka je za mene svakako privilegija – privilegija da dam svoj doprinos unapređenju vrlo važnog segmenta finansijskog sistema naše države. Ta i takva privilegija nosi sa sobom i veliku ličnu i profesionalnu odgovornost. Ali ja čvrsto verujem u to i da ta privilegija i s njom povezane odgovornosti nisu vezane za moj pol. Naime, činjenica da ranije nije bilo žena generalnih sekretara je više sticaj okolnosti i dugog trajanja mandata nekih od prethodnih generalnih sekretara. Podsetiću na brojne žene koje su bile ili su još uvek vrlo uticajne u finansijskom, i konkretnije – bankarskom sektoru. Jedna od njih je bila i predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka u nedavnoj prošlosti.

  • Šta biste poručili mladim ženama koje tek ulaze u poslovni svet i žele da postignu uspeh u svojim karijerama?

  Mladim ženama, kao uostalom i svim mladim ljudima, poručujem da uvek veruju u sebe, ali i da konstantno rade na svom razvoju. Ako uz sve to pokažemo i solidarnost i uzajamnu podršku, ne vidim limit u tome šta žene mogu da dostignu. 

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Udruženje banaka Srbije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE