Francuska povlači aditiv E 171 - farba hranu, ali i automobile

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuska povlači aditiv E 171 – farba hranu, ali i automobile

  Francuska će od 2020. godine zabraniti korišćenje titanijum dioksida kao aditiva u ishrani.

  Ova odluka usledila je nakon što je Nacionalna agencija za zdravlje i bezbednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbedno korišćenje tog aditiva označenog sa E 171.

  Ivan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, kaže da se titan dioksid koristi kao boja koja ima veoma široku primenu. Koristi se kao boja u građevinarstvu i auto-lakovima, kao boja za prehrambene proizvode, za lekove, kozmetičke proizvode.

  “To je bela boja koja se koristi ili sama ili u kombinaciji sa drugim bojama da bi dala svetliju nijansu boji. Spada u grupu najbezbednijih boja. Evaluacija Evropskog tela za bezbednost hrane (EFSA) ovog aditiva u sklopu evaluacije svih boja iz 2016. godine pokazala je da se titan dioksid praktično ne apsorbuje, dakle izbacuje se nepromenjen iz organizma. Veoma male količine nanočestica dovode do gubitka boje, pa ta supstanca postaje prozirna, tako da se nanočestice ne koriste u titan dioksidu koji se koristi u prehrambene svrhe”, rekao je Stanković.

  Zaključak EFSE 2016. godine, kako kaže Stanković, bio je da u najvećoj dozi u kojoj je korišćen u studijama na eksperimentalnim životinjama, što je 2,25 grama po kilogramu telesne težine, ovaj aditiv nije pokazao štetan efekat.

  “Međutim, agencija nastala spajanjem Agencije za bezbednost hrane, Agencije za ekologiju i Agencije za medicine rada, je u nekoliko navrata radila svoju evaluaciju. Oni su sagledali širi aspekt upotrebe titan dioksida i on u nanočesticama se koristi u kozmetičkim proizvodima. Pokazano je da udisanje tih nanočestica dovodi do karcinoma kod eksperimentalnih životinja i Evropska komisija je tražila od Evropske agencije za hemikalije da svrsta titan dioksid u grupu 1B potencijalnih kancerogenih hemikalija”, kaže on.

  Stanković napominje da je naš poslednji pravilnik iz juna 2018. godine što se tiče aditiva potpuno usklađen sa evropskom regulativom.

  Stanković dodaje i da je Evropska komisija donela odluku, koja je trenutno na javnoj raspravi, da se za kozmetičke preparate u spreju uvede upozorenje da se izbegava udisanje takvog preparata prilikom korišćenja.

  Izvor: Prva/B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE