Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FENOMEN „KAROŠI“: Posao ubija Japance

  Japanci su nas juče  zadivili , ali posle podataka koji slede…

  U  Japanu se beleži rekordan broj zahteva za odštetama zbog smrti od previše rada, fenomena zvanog „karoši“, koji sve više zahvata mlade zaposlene.

  Potražnja za radnom snagom najviša je od 1991. godine, što bi premijeru Šinzu Abeu trebalo pomoći da uključi što više ljudi na tržište rada i time neutralizuje posledice starenja stanovništva. Ali, zbog labave primene zakona o radu neke firme previše iskorišćavaju svoje zaposlene, što nekad završi tragičnim posledicama.

  U protekloj fiskalnoj godini dosegnut je rekordan broj zahteva za odštetom zbog fenomena „karoši“, njih 1456, objavilo je japansko ministarstvo rada, najčešće unutar sektora u kojima hronično fali radnika, poput zdravstva, javnih službi, špedicije i građevine.

  Generalni sekretar nacionalnog veća za žrtve karošija Hiroši Kavahito smatra kako je stvarna brojka verovatno deset puta veća, ali vlasti nerado priznaju te incidente.

  „Vlada je organizovala mnoge simpozijume i štampala postere o ovoj temi, ali to je samo propaganda“, rekao je Kavahito, dodajući kako je jedino rešenje manji broj radnih sati, a tu vlada ne čini dovoljno.

  U Japanu ne postoji zakonsko ograničenje broja radnih sati, a ministarstvo rada prepoznaje dve vrste karošija – smrti kao posledice kardiovaskularnih bolesti povezanih s preteranim radom, te samoubistava zbog poslovnog stresa.

  Izvor: BIZLife, Index

  What's your reaction?

  Komentari

  • ljuba

   A u Srbiji mislite da je drugacije? Feudalni sistem koji nas melje, zrtve smo poslodavaca jer nemamo izlaza, pitajte zaposlene u Maxiju ili Matijevicu- imaju po 1 slobodan dan na svakih 15 dana mukotrpnog rada! Samo sto ovde nema evidencije kao u Japanu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE