Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fajzer odobrio: LEK PROTIV KORONE proizvodiće i drugi

  Farmacetska kompanija Fajzer objavila je danas da je potpisala dogovor sa grupom pri Ujedinjenim nacijama, kako bi drugim proizvođačima omogućila da proizvode eksperimentalni lek protiv koronavirusa.

  Upotreba leka u 95 zemalja

  Fajzer je u saopštenju naveo da će dati licencu organizaciji Medicines Patent Pool iz Ženeve koja će dalje dati dozvolu kompanijama da proizvode lek za upotrebu u 95 zemalja, odnosno, oko 53 odsto populacije na planeti, prenosi AP.

  Zdravstveni zvaničnici ističu da je činjenica da je dogovor postignut pre nego što je Fajzerov lek odobren bilo gde, mogao bi da pomogne da se okonča pandemija brže

  Dogovor isključuje neke velike države koja su prošle kroz jake talase pandemije. Na primer Brazil bi mogao da dobije licencu kako bi pravio lek za druge zemlje, ali lek ne bi mogao da se proizvodi za upotrebu u Brazilu.

  „Značajno je da ćemo moći da obezbedimo pristup leku za koji se čini da je efikasan i koji je upravo razvijen“, rekao je jedan od šefova pri Medisin Patent Pulu Esteban Buron.

  On je izjavio da bi ostali proizvođači lekova mogli da počnu da proizvode tabletu u narednih nekoliko meseci, ali je rekao da je svestan da dogovor neće zadovoljiti svakoga.

  „Pokušavamo da uspostavimo veoma delikatan balans između interesa kompanija, održivosti koju zahtevaju proizvođači generičkih lekova i što je najvažnije, potreba javnog zdravlja u zemljama sa nižim i srednjim prihodima“, rekao je Burone, prenosi AP.

  Prema uslovima sporazuma, Fajzer neće dobijati nadoknadu na patent za prodaju u zemljama sa niskim BDP-om, i odrećiće se patenta na prodaju u svim zemljama koje su deo sporazuma.

  Fajzerov lek smanjuje rizik od smrti 90 odsto

  Ranije je Fajzer objavio da njihova pilula smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za skoro 90 odsto kod ljudi sa blagim ili umerenim infekcijama koronavirusa. Kompanija je tada najavila da će tražiti od Američke uprave za hranu i lekove da što pre odobri pilulu što pre

  Lekari bez granica su saopštili da su „obeshrabreni“ što Pfizer sporazum ne čini lek dostupan celom svetu, napominjući da sporazum takođe isključuje zemlje poput Kine, Argentine i Tajland.

  „Pristup medicinskim alatima koronavirusa mora biti zagarantovan svima, svuda, ako zaista želimo da kontrolišemo ovu pandemiju“, rekao je viši savetnik za pravnu politiku u Lekarima bez granica Juanćiong Hu, navodi se na sajtu AP-a.

  Izvor: AP

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE