Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropski sud poništio žig za Rubikovu kocku

  Tvorci Rubikove kocke izgubili su spor u kojem su pred najvišim sudom Evropske unije pokušali da robnim žigom zaštite oblik poznate trodimenzionalne slagalice.

  Od 1999. godine slavna igračka zaštićena je evropskim robnim žigom koji je registrirao njezin britanski proizvođač Seven Towns.

  Sud pravde EU je na zahtev nemačkog proizvođača igračaka Simba Toysa poništio robni žig kojim je zaštićen prepoznatljiv oblik Rubikove kocke.

  Predmet spora nije oblik slavne igračke već mehanizam – „tehničko rešenje predstavljeno u mogućnosti rotacije“, koji se može zaštititi samo patentom, ne robnim žigom, navodi se u presudi.

  Time je Sud pravde EU ukinuo presudu nižeg evropskog suda iz 2014. godine, kojom je odbijena žalba Simba Toysa na odluku Kancelarije EU za intelektualno vlasništvo (EUIPO) o registraciji robnog žiga za Rubikovu kocku.

  „Sud odbacuje presudu Opšteg suda i poništava odluku EUIPO kojom je potvrđena registracija robnog žiga EU za oblik Rubikove kocke“, naveo je Evropski sud pravde.

  „Bitne karakteristike spornog kockastog oblika moraju se procenjivati u kontekstu tehničke funkcije samog proizvoda“, stoji u presudi, što bi značilo da važan nije samo oblik već i činjenica da se delovi kocke mogu rotirati.

  Slagalicu je osmislio mađarski arhitekta i profesor dizajna Erno Rubik, a od 1980. godine, od kada se proizvodi, širom sveta je prodato više od 400 miliona Rubikovih kocki.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE