Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evo kako će država otkriti koji se stan izdaje

  Rentiranje stanova bez plaćanja poreza na prihod bio je unosan posao decenijama, ali stanodavci koji na taj način zarađuju moraće uskoro da plaćaju 20 odsto.

  Ući u trag tim nesavesnim poreskim obveznicima je dosta teško. Međutim, država ima mehanizme da to uradi: tu su podaci Poreske uprave i oni vezani za popis stanovništva. Upoređivanjem tih podataka mogu se pronaći stanovi u kojima se s velikom merom izvesnosti može reći da žive podstanari.

  Stanodavci će prvo dobiti flajere s informacijom o tome da treba da plate porez. Kasnije će uslediti kontrole Poreske policije i MUP-a, a onda kazne. Koliko će te najavljene metode biti delotvorne, videće se. Tek, stručnjaci baš nisu optimisti. Ekspertkinja za pitanja poreza Milica Bisić kaže:

  Prikupljanje podataka o tim poreskim obveznicima je vrlo obiman posao, posebno u velikim gradovima jer ih veoma mnogo i teško je sve pronaći. Osim toga, nije lako ustanoviti da li je stan ustupljen ili iznajmljen. Pre tri godine postojala je ideja da se stanovi u kojima vlasnici ne žive oporezuju dodatno po pripisanom prihodu, odnosno kao da su izdati. Međutim, otpori su bili veliki i kao što znamo, takav propis nije donet„, kaže ona.

  Da li će nadležni biti spremni da najavljeno sprovedu u delo tek će se videti. No, izadavnje nekretnina je kod nas oblast o kojoj se mnogo zna ali ima malo pravih podataka.
  Po popisu stanovništva, kod nas ima 122.530 stanova koji se izdaju. Osim toga, tu je i 137.000 stanova u kojima žive deca ili rođaci vlasnika.

  Uz sve te priče o nesavesnim stanodavcima mnogi će se upitati kako to rade druge države.
  U razvijenim zemljama stanovi se i izdaju preko agencija te one vode računa o tome da svi troškovi, pa i porez, budu redovno plaćeni. Budžet se puni a vlasnici stanova ne jure podstanare zbog neplaćenih računa – njihovo je da pokupe stanarinu umanjenu za troškove agencije, poreza.

  Agencije koje se bave prodajom stanova često ih i izadaju. Tako u Novom Sadu kažu da se garsonjere rentiraju po 80 do 120 evra mesečno, zavisno od lokacije, uređenosti. Jednosobni stanovi su od 100 evra do 150, a dvosobni idu do 200 evra mesečno. Znači, samo od jedne jeftinije izdate garsonjere država će dobiti skoro 182 evra godišnje.

  Kazne od 5.000 dinara
  Šta da očekuju stanodavci koje poreznici uhvate bez popunjene prijave i plaćene obaveze? Slede kazne od 5.000 pa do 150.000 dinara. Osim toga, mogu dobiti i krivičnu prijavu za utaju poreza. Naravno, sve pod uslovom da budu uhvaćeni.

  [preporucene_vesti ids=“241580″]

  Izvor: BIZLife/B92/Dnevnik

  What's your reaction?

  Komentari

  • Зора

   А локали? Па више новца прође кроз закуп локала него станова. Јесте да корисници локала плаћају порез када плаћају закуп ( што мени није јасно) али власници не на новац од закупа.

   • Mirjana

    A ti bi porez na porez? Ima i taj, samo se zove porez na dobit i sumnjam da neko sa jednim lokalom ili stanom prihoduje toliko da ga plati.

  • Vlajko

   Zoro, porez ne može da se plati dva puta. Ili ga plaća zakupodavac, što je akonom predviđeno, ili se ugovorom definiše da porez plaća zakupac. Stvar dogovora između njih dvoje. Treba malo predznanja pre postavljanja komentara. Vi verovatno imate nešto protiv zakupodavaca, ali ne moraju oni da budu a priori loši zato što imaju nekretninu za izdavanje, a vi možda nemate.

  • jasna

   Kada bi država porez smanjila sa 20 na 10 posto, verovatno bi više zakupodavaca prijavilo nekretnine koje izdaje. Pošto je država, tj. vlast nezasita, i dalje će se igrati mačke i miša. Koliko je RTB Boru oprošteno dugova na teret budžeta zbog javašluka, ovim porezom od zakupnina neće skupiti toliko ni za narednih 50 godina.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE