Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU sprema NOVA PRAVILA: Skajp, Vajber i Votsap postaju klasični telekomi?

  Internet usluge poput Skajpa (Skype) ili Votsapa (Whatsapp), koje služe za pozive i poruke i zamenjuju tradicionalne pozive ili SMS poruke, direktna su konkurencija klasičnim telekom uslugama, ali nisu jednako regulisane pa su evropski zakonodavci odlučili da to promene, saznaje Fajnenšal tajms (Financial Times).

  Telekomunikacione kompanije već nekoliko godina lobiraju protiv konkurenata koji pružaju usluge putem interneta, a istovremeno ne ulažu u razvoj mreže i ne plaćaju poreze u Evropskoj uniji jer su u vlasništvu američkih tehnoloških kompanija.

  Votsap je u vlasništvu Fejsbuka, dok je Skajp u vlasništvu Majkrosofta.

  Evropska komisija, kako saznaje Fajnenšal tajms, priprema nova pravila za septembar kojim će ove internet servise staviti u isti regulatorni okvir koja vredi za klasične telekome.

  Velike telekom kompanije kao što su španska Telefonika i francuski Orange godinama se žale da Gugl, Majkrosoft i sada Fejsbuk profitiraju od slabe regulacije.

  Francuski regulator telekom tržišta već je najavio da će u septembru prisiliti Gugl, Vajber (Viber) i Skajp (Skype) da se registruju za telekom usluge.

  Nova EU pravila daće veće nadležnosti državama da samostalno regulišu neke odnose.

  Na primer, moći će da utiču na to da ih natjeraju da ponude nacionalni pristup brojevima hitnih služba.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Misko

   Nebuloze.

  • Prestani

   Nisu nebuloze,nego nelojalna konkurencija i hoce da im uzmu kintu.Sa svoje tacke gledista su upravu,a sa nase cene mobilne telefonije su preterano visoke.

  • Milan

   Telekomi su konkurencija na nivou infrastrukture, ovi drugi su konkurencija na nivou kvaliteta usluga. Uvek biram ovo drugo. Da su telekomi svoj posao razvijali na korist svojih korisnika, ovi drugi danas ne bi ni postojali.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE