Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Energija znanja

  „Energija znanja” – korak dug deset godina

  Kompanija NIS je pre tačno jedne decenije pokrenula program „Energija znanja”, kako bi doprinela unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji, obezbedila potrebne kadrove za kompaniju i podržala mlade.

  Trendovi tržišta rada i savremene tehnologije nametnuli su neophodnost sticanja novih znanja. Ulaganje u ljudski kapital je proces koji zahteva vreme, resurse i bitan je element razvojnih politika država. U njemu učestvuju i velike kompanije, u kojima stasavaju generacije inženjera, ekonomista, tehničara različitih profila. One znaju koji su to pravci ulaganja i neophodni koraci koje je potrebno preduzeti kako bi mladi ostali da rade u svojoj zemlji. Kada bi kompanija NIS prebrojala sve korake u podršci obrazovanju tokom 10 godina, koliko sprovodi program „Energija znanja”, došli bismo do impozantnog broja, ili bismo ih sve sveli na jedan, dug onoliko koliko je neophodno da mladi istraju na svom putu ka uspehu.

  Program „Energija znanja” NIS je pokrenuo 2012. godine i on podrazumeva saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu, poboljšavanje uslova za realizaciju nastave u školama i na fakultetima u Srbiji, podršku razvoju prirodnih nauka i stipendiranje naših najboljih studenata u skladu sa kadrovskim potrebama kompanije, ali i potrebama privrede u celini.

  NIS stipendira studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji i do sada je stipendirano preko 130 studenata, od kojih je više od 60 već zaposleno u kompaniji.

  „Kroz investiranje u obrazovni sistem punu deceniju, pružajući podršku najuspešnijim učenicima i studentima, obrazovnim i naučnim institucijama i kroz promociju nauke, NIS je uspeo u nastojanjima da obezbedi ključni kadrovski potencijal za dugoročni razvoj kompanije, doprinese popularizaciji prirodnih i tehničkih nauka i poboljšanju uslova za kvalitetan rad na svim nivoima obrazovanja”, navodi prof. dr Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije i direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu.

  Saradnja sa obrazovnim ustanovama

  NIS sarađuje sa visokoškolskim ustanovama od interesa za delatnost kompanije. Do sada je uspostavljena saradnja sa 11 univerziteta u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji i sa više od 30 fakulteta.

  „Vizije programa ’Energija znanja’ i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u potpunosti su kompatibilne – unapređenje nastavnih planova i programa, kreiranje savremenijih uslova za rad i prilagođavanje studijskih programa potrebama tržišta rada i razvoju najnovijih tehnologija. Mašinski fakultet je visokoškolska ustanova sa izuzetno razvijenom saradnjom sa privredom, a u toj saradnji NIS je jedan od važnijih partnera. Činjenica je da sve više diplomaca Mašinskog fakulteta ostaje da radi u našoj zemlji. Tome je najviše doprinelo povećanje ponude kvalitetnih poslova za inženjere”, kaže prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  NIS, laboratorija Enregija znanja

  NIS, laboratorija Enregija znanja

  Kada je u pitanju akreditacija studijskih programa, uz podršku NIS-a su na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu modifikovani i akreditovani studijski programi „Inženjerstvo nafte i gasa”, na osnovnim, i „Geologija nafte i gasa”, na master studijama. Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”, u Zrenjaninu, akreditovan je novi studijski program „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa”, a na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu program „Naftno-petrohemijsko inženjerstvo”.

  Kompanija sarađuje i sa vodećim fakultetima u Srbiji u oblasti digitalizacije. Na Elektronskom fakultetu u Nišu je uz podršku NIS-a otvorena zona za realizaciju zajedničkih projekata. NIS je do sada podržao opremanje i adaptaciju više od 60 učionica i laboratorija na fakultetima i u školama širom Srbije.

  Kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, uz podršku NIS-a je u Mašinskoj i Elektrotehničkoj školi u Pančevu prilagođen nastavni program, dok je u Tehničkoj školi „23. maj” u istom gradu pokrenut novi obrazovni profil – „Tehničar za preradu nafte i gasa”. U Tehničkoj školi u Zrenjaninu ponovo je pokrenut obrazovni profil „Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa”.

  Najviše priznanje u oblasti obrazovanja

  NIS je prva kompanija nosilac prestižne Svetosavske nagrade za doprinos obrazovanju u Srbiji, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

  Podrška mladim talentima

  U okviru programa „Energija znanja”, NIS podržava i razvoj prirodnih nauka i učešće naših talentovanih matematičara, fizičara i hemičara na domaćim i međunarodnim olimpijadama znanja.

  „Društvo matematičara Srbije svake godine organizuje na desetine domaćih takmičenja iz matematike i računarstva, kroz koje prođe oko 50.000 mladih matematičara i programera. Skoro po pravilu, najbolji od njih navikli su nas da na međunarodnom nivou postižu odlične rezultate i čine celu naciju ponosnom. ’Energija znanja’, kao program koji već 10 godina doprinosi razvoju obrazovanja u Srbiji, zbog svih vidova podrške koje smo dobili, predstavlja posebno mesto u našoj misiji kontinuiranog i kvalitetnog unapređivanja rada sa talentima i onima koji će biti nosioci razvoja Srbije. U tom periodu naši matematičari osvojili su preko 100 medalja na međunarodnim olimpijadama, a ostvareni su i najbolji rezultati u istoriji”, priča prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije.

  Pored toga, NIS posvećuje pažnju i aktivnostima koje doprinose popularizaciji ruskog jezika u Srbiji. U 2021. godini je uz podršku kompanije objavljen inovativni udžbenik za početni nivo ruskog jezika „Ni puha ni pera!”. Još od 2013. godine kompanija podržava organizaciju NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika.

  „Prva aktivnost je bila idejno i izvedeno rešenje nagradne statuete za pobednike NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika. Potom se u samoj realizaciji takmičenja otvorila mogućnost učešća studenata Akademije umetnosti kroz različite vidove izvođenja, od učešća solo pevača, glumaca, stvaralaca u oblasti audio-vizuelnih medija, do izvođenja svečane akademije za uručenje priznanja. Osim mogućnosti za kreativni angažman studenata, ovo je bila i retka prilika da se ostvari sinergija između privrednog i obrazovnog sektora”, navodi prof. dr Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu. 

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE