EK nam smanjila prognoze: Posledice rata na ekonomski rast Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EK nam smanjila prognoze: Posledice rata na ekonomski rast Srbije

  Ekonomski rast Srbije biće ove godine prigušen ekonomskim posledicama ruske agresije na Ukrajinu i dostići će 3,4 odsto nakon snažnih 7,4 odsto u 2021, predviđa Evropska komisija (EK).

  I u Evropskoj uniji rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće manji nego što se prognoziralo u prethodnim, jesenjim prognozama, a kao posledica novih izazova povezanih sa ratom u Ukrajini, navodi se u izveštaju “Prolećne ekonomske prognoze 2022: Ruska invazija test za ekonomsku otpornost EU”.

  Kada je reč o Srbiji, na mnogo umereniji rast nego 2021, zemlja može da računa i sledeće godine, od 3,8 odsto. EK ukazuje i na veliku neizvesnost i značajne rizike po rast ekonomije Srbije.

  Analitičari očekuju da ekonomske posledice ruske agresije na Ukrajinu deluju na rast, posebno preko većih cena sirovina utičući na stvarni raspoloživi prihod i smanjenu dinamiku trgovine s glavnim trgovinskim partnerima Srbije u EU.

  U prognozi se navodi da će rast uglavnom predvoditi privatna potrošnja i investicije, a da će inflacija dostići vrhunac sredinom ove godine da bi potom od jeseni usporila.

  Neizvesno i rizično

  Prognozira se i da će, podržan manjim obimom fiskalnih mera i visokim nominalnim rastom BDP, deficit opšte države i odnos duga prema BDP zabeležiti dalje postepeno smanjenje u 2022. i 2023.

  U delu izveštaja EK o Srbiji navodi se i da su perspektive rasta, s obzirom na rat u Ukrajini, podložne visokom stepenu neizvesnosti i rizicima.

  Ukazuje se da bi veće i trajnije povećanje inflacije, zadržavanje ili prekoračenje nivoa iz marta tokom dužeg perioda, posebno zbog stalnog pritiska cena energije i hrane, moglo da dalje oslabi kupovnu moć i time oteža realnom rastu BDP više nego što se trenutno predviđa.

  Rizik po ekonomski rast Srbije preti i od smanjenja izvoza, u odnosu na predviđeni, zbog “uskih grla” na strani ponude, naročito u EU.

  S druge strane, navodi se u prognozi, veći “niršoring” (nearshoring izmeštanje poslovnih operacija u obližnje zemlje) mogao bi da ima pozitivne efekte na direktne strane investicije i izvoz Srbije.

  Savić: Strane firme da se povuku iz Srbije – pucanj iz prazne puške

   

  Prolećnim ekonomski prognozama obuhvaćene su i drugi kandidati za EU, kao i neke zemlje van EU, uključujući Veliku Britaniju, Rusiju, SAD, Kinu.

  Od zemalja iz okruženja, EK u Crnoj Gori ove godine očekuje rast od 3,8 odsto a u Severnoj Makedoniji od tri procenta.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE