Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država, napokon, „KROTI“ izvršitelje

  Prema novom tarifniku drastično je smanjen broj izvršnih odluka koje će biti naplaćene, kao i sam iznos koji će izvršitelji moći da naplate, saznaje Politika.

  Ako dužnik plati dug u roku od osam dana od prijema rešenja o izvršenju, naknada izvršitelju se umanjuje za 60 odsto. Ako se dužnik dobrovoljno iseli u roku od 30 dana, javni izvršitelj nema pravo na naknadu za uspešno sprovedeno izvršenje.

  To su neka od najvažnijih pravila u novom tarifniku za javne izvršitelje koji je upravo završen u Ministarstvu pravde i primenjivaće se na postupke pokrenute posle 1. januara 2020. godine.

  Kako Politika saznaje, Ministarstvo pravde je nastojalo da spreči da troškovi naplate malih dugova prerastu visinu glavnice. Drastično je redukovan broj odluka koje će javni izvršitelj moći da tarifira, ali je smanjen i broj radnji koje će naplaćivati.

  Javni izvršitelj više neće moći da naplaćuje pribavljanje onih podataka koji su dostupni elektronskim putem, jer sve potrebne podatke dobijaju na „klik“ i više neće moći da ih naplaćuju.

  Od 1. marta stupiće na snagu i odredbe ZIO o elektronskoj aukciji nepokretnosti i pokretnih stvari, a izvršitelj neće imati pravo da naplati kao svoju uslugu održavanje elektronske prodaje. Pored toga, novim tarifnikom biće smanjeni troškovi dostave i drugih pojedinačnih radnji.

  Imajući u vidu da je izmenama ZIO već smanjen prostor za neosnovano uvećavanje troškova izvršnog postupka na teret dužnika, nova tarifa predviđa znatno smanjenje naknada za javne izvršitelje.

  Jedna od najvažnijih izmena ZIO sastoji se u tome da jedina nepokretnost građanina ne može biti prodata zbog komunalnog duga ukoliko on ne prelazi vrednost od 5.000 evra. Pored toga, izvršitelji više neće moći da uzimaju dve trećine zarade i penzije, odnosno polovinu za „minimalce“.

  Izvršenje će moći da se sprovede samo do polovine, umesto dosadašnje dve trećine plate ili zarade, odnosno do četvrtine, umesto dosadašnje polovine, ako je iznos zarade jednak ili manji od minimalne zarade.

  Izvršenje na penziji može da se sprovede do njene trećine, umesto dosadašnje dve trećine, odnosno četvrtine ako je reč o prosečnoj penziji. Na minimalnoj penziji izvršenje može da se sprovede samo do desetine iznosa, umesto dosadašnje polovine.

  Novi ZIO uvodi i zabranu nagomilavanja troškova za dužnike, kao i zaštitu porodilja i dece, ali i antikoruptivne mere prema javnim izvršiteljima.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE