Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačke kompanije

  Dok mi BEŽIMO kod njih, Nemci BEŽE iz Nemačke

  Većina nemačkih emigranata odlazi u inostranstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nemce je susedna zemlja koja ima nemačko govorno područje.

  Nemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama – 76 odsto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina nemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje.

  Većina ima između 20 i 40 godina, proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva. Prema ovoj studiji, veliki deo ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga.

  „Često je to sledeći korak u karijeri“, rekao je politikolog Andreas Ete prilikom predstavljanja rezultata studije u Berlinu.

  Samo 18 odsto ispitanika odgovorilo je da Nemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji.

  Za većinu emigranta odlazak u inistranstvo se i finansijski isplatio. „Više od 60 procenata ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu ‘bolji’ ili ‘mnogo bolji’ od plate koju su imali poslednjih meseci u Nemačkoj“, rekao je Ete.

  U proseku, neto lični prihod se povećao za 1.186 evra mesečno. To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzir uzme različita kupovna moć zemalja u koje su Nemci emigrirali.

  Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Nemaca. Svake godine u proseku 180.000 nemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu se vrati oko sto trideset hiljada.

  Zbog toga Nemačkoj ne preti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani „odliv mozgova“. Studija pokazuje da je boravak u inostranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se pre moglo govoriti o „cirkulaciji mozgova“.

  Popularna Švajcarska

  U proteklih deset godina Švajcarska je bila daleko najpopularnije odredište nemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nemaca preselilo se u susednu zemlju. Njih 127.000 je otišlo u Sjedinjene Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

  Stopa iseljenika iz Nemačke je sa 5,1 odsto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se na primer iz SAD iseljava 0,7 odsto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu beleži visokih 10 procenata.

  Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije – ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentriše na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita mesta u svetu.

  Studiju je radio Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Visbadena zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10.000 nemačkih državljana, dobi od 20 do 70 godina, koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inostranstva vratili u Nemačku.

  Svaki četvrti Nemac je „stranac“

  Inače, prema izveštaju savezne vlade u Berlinu, Svaka četvrta osoba ili 25,5 odsto stanovništva u Nemačkoj ima migrantsko poreklo. Nemačka je napravila pomake u integraciji stranaca, navodi se u izveštaju koji vlada objavljuje svake dve godine.

  Poverenica nemačke vlade za pitanje integracije Anete Vidman-Mauc smatra da je integracija u Nemačkoj na dobrom putu.“Savezna republika Nemačka je useljenička zemlja i sposobna je za integraciju“, rekla je ona.

  Izvor: DW, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE