Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drugi najveći zajam EBRD Srbiji: 300 miliona evra za reformisanje EPS

  Za reformisanje Elektroprivrede Srbije (EPS) obezbeđen je kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 300 miliona evra.

  Ugovor o kreditu EBRD je potpisan u Beogradu i to je drugi najveći zajam EBRD Srbiji. Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Ugovor o kreditu su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Кolanđeli, kao i direktor EPS Miroslav Tomašević i direktor EBRD za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski.

  Zajam će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza velikih količina električne energije.

  Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine.

  Istakao je i da će to pomoći u razvoju regulatornog okvira za razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije i podsticati njihovo uvođenje, kao i osigurati sigurnost i održivost snabdevanja energijom.

  Profesionalizacija Elektroprivede Srbije

  „Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo“, rekao je Mali. Osim toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS koji mora imati jače korporativno upravljanje.

  „Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka“, poručio je Mali.

  Mateo Кolanđeli istakao je da je EBRD, u koordinaciji sa MMF i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećena smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije.

  Na sastanku predstavnika Vlade i EBRD je rečeno da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30 energije, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od tri odsto proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE