Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li znate kako funkcioniše „Ransomware“? Ovo su njegove najčešće ŽRTVE

  Novi Barracuda izveštaj (kompanija koja se bavi zaštitom od ransomware napada), ukazuje da je od januara do juna ove godine, ovom vrstom hakerskih napada bilo izloženo u proseku više od 1.2 miliona žrtava mesečno.

  Među glavnim ciljevima napadača nalaze se kompanije u iz oblasti edukacije (15 odsto), zdravstva (12 odsto), infrastrukture (8 odsto), finansija (6 odsto), kao i javne ustanove (12 odsto). U poslednjih godinu dana, procenat napada na obrazovne ustanove se duplirao, na zdravstvene i finansijske ustanove se povećao tri, a na infrastrukturne ustanove čak četiri puta.

  Pored pomenutih oblasti, povećan je broj napada i na kompanije iz automobilske industrije, medija, maloprodaje, kao i na softverske i tehnološke kompanije. Mnogi napadi sada targetiraju manje kompanije, preko kojih sajber-kriminalci pokušavaju da dopru do njihovih partnera, velikih kompanija.

  Haker, računar (Unplash)

  Zato fokus na pravljenju anti-ransomware rešenja mora da bude na jednostavnosti implementacije i upotrebe, bez obzira na veličinu kompanije koja će ga upotrebljavati. Takođe, sofisticirane zaštitne tehnologije morale bi da budu dostupne kao servisi, jer se samo na taj način može dopreti do svih kompanija.

  Na pozitivnoj strani je činjenica da su SAD i Evropska unija ujedinile snage i podigle saradnju na viši nivo u cilju uspešnije borbe protiv ransomware napada. Rezultat te saradnje je da su tokom poslednjih godinu dana mnoge otkupnine vraćene žrtvama, jer su agencije koje se bave lovom na sajber-kriminalce imale više uspeha u svom poslu.

  Šta je Ransomware?

  Ransomware je zlonamerni tip programa koji zaključava vaš računar, tablet ili pametni telefon – ili enkriptuje vaše fajlove i zatim zahteva otkup za njihovo bezbedno vraćanje. Postoje dva tipa ransomware-a.

  Prvi tip su kriptori, koji enkriptuju fajlove i tako ih čine nedostupnim. Za dekripciju fajlova potreban je ključ korišćen prilikom enkripcije – za to plaćate otkup.

  Drugi tip su blokeri. Oni jednostavno blokiraju kompjuter ili drugi uređaj, čineći ga neupotrebljivim. Blokeri zapravo predstavljaju bolji scenario od kriptora; žrtva ima veće šanse za oporavak blokiranog pristupa nego kod enkriptovanih fajlova.

  Obično se otkup zahteva u kripto valuti, odnosno bitkoinima. Ova elektronska valuta ne može biti falsifikovana. Istorija transakcija je dostupna svima, ali vlasnik novčanika ne može lako biti praćen. Zato sajber kriminalci preferiraju bitkoine. Tako uvećavaju svoje šanse da ne budu uhvaćeni, objašnjeno je na sajtu Kaspersky.

  pexels, roming muškarac mobilni telefon

  Mobilni telefon, hakerski napad (Pexels)

  Kako ransomware završi na vašem kompjuteru? Najčešće putem e-maila. Ransomware se može predstaviti kao koristan ili važan attachment (hitna faktura, zanimljiv članak ili besplatna aplikacija). Kada otvorite prilog, vaš računar se zarazi.

  Međutim, ransomware se može infiltrirati u vaš sistem i dok samo surfujete po internetu. Da bi preuzeli kontrolu nad vašim sistemom, iznuđivači koriste slabosti operativnog sistema, browsera ili aplikacija.

  Izvor: PC Press/Kaspersky

  Foto: Unplash/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE