Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora, prodaja hotela

  Oglašena prodaja na stotine hotela u CG, cene idu i do PAR MILIONA EUR

  Više stotina turističkih objekata, odnosno hotela, apartmana, vila i sličnih objekata širom Crne Gore oglašeno je na prodaju, prema podacima sa sajtova za prodaju nekretnina.

  Podgorički list Dan piše da bi ovi podaci morali da zabrinu nadležne, s obzirom da se turizam već duže vreme ističe kao glavna privredna grana u državi koja generiše najveće prihode.

  Većina ovih hotela prodaje se na primorju, a njihova cena varira između par stotina hiljada evra, pa do nekoliko miliona, prenosi Investitor.

  “Prema podacima kojim raspolažem, u Crnoj Gori postoji oko 500 hotela i verovatno su neki od ponuđenih hotela na oglasima duplirani. Kod nas dominiraju mali hoteli, i ne čude me ponude za prodaju tih objekata, jer imamo velikih problema već duže vreme sa upravljanjem objektima, koji se iz godine u godinu uvećavaju”, rekao je dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković.

  prodaja hotela

  Crna Gora (Unsplash)

  Velikih hotela ima svega oko 10%

  Kako dekan navodi, već duže od tri decenije, omogućili su gradnju sekundarnog stanovanja, odnosno u našoj turističkoj strukturi, veliki hoteli čine svega 10 odsto.

  Kao jedan od gradova u kojem je primetan značajan broj hotelskih kapaciteta koji je na prodaju, ističe se Herceg Novi, gde je na prodaju stavljeno čak 45 hotela. Takođe, u Kotoru je oglašeno čak 36 ovakvih objekata, dok je u Tivtu oglašeno 28. Čak 51 objekat prodaje se u Budvi, dok je u Baru i Ulcinju na prodaju oglašeno 105, odnosno 25 turističkih objekata. Ovo je, čini se, posledica višedecenijskog okretanja primorskog regiona turizmu i porastu gradnje apartmanskih objekata. Cene nekretnina na primorju drastično su porasle od početka rata u Ukrajini.

  Gubitak od 50 miliona

  Ratković ističe da zbog svih ovih okolnosti nije ni čudo što se poslodavci odlučuju na prodaju svojih kapaciteta, jer ne mogu da posluju rentabilno.

  “Mi smo samo 2021. godine imali oko 50 miliona gubitaka, a to je dovelo do nezadovoljstva radnika, manjih plata, a ni poslodavci im nisu mogli garantovati velike plate, upravo zbog gubitaka”, kaže Ratković.

  Pored velikog broja oglasa za prodaju, nije optimista da će biti značajnijeg interesovanja za kupovinu tih objekata dodao je on.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE