Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  veštačka inteligencija

  Čovek protiv veštačke inteligencije: Rat za bezbednost naših lozinki je u toku

  Sad je već izvesno i jasno da veštačka inteligencija (AI) ima značajan uticaj na zaštitu lozinki koje svakodnevno koristimo na svojim privatnim i poslovnim uređajima i time na bezbednost svih nas, i to je nešto što moramo ozbiljno uzeti u obzir.

  Kako bismo zaštitili naše digitalne resurse, našu privatnost i sredstva na mreži, moramo biti na stalnom oprezu. Nove pretnje se neprestano razvijaju, a zlonamerni akteri su na pragu novih otkrića, svi sa ciljem napada na vaše poslovne i lične podatke. Zbog toga veštačka inteligencija, ipak, može imati ključnu ulogu u pomoći da ostanemo zaštićeni na mreži, ali može biti i dvosekli mač ako se ne edukujemo kako je pravilno koristiti.

  Kako tehnologija veštačke inteligencije neprestano napreduje, neophodno je istraživati alternativne metode autentifikacije i strategije bezbednosti otporne na veštačku inteligenciju kako bi se zaštitili od ovakve opasnosti. Industrija sajber-bezbednosti ima ogromnu ulogu u razvoju i primeni bezbednosnih rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, kao i podsticanju pravilnih protokola za zaštitu lozinki.

  AI metode “krakovanja” lozinki – Sekund je dovoljan

  Koristeći algoritme veštačke inteligencije kao što su mašinsko učenje i duboko učenje, danas je moguće obučiti sistem da prepoznaje obrasce i pravi procene na osnovu ogromnih skupova podataka. U odnosu na dosadašnje prakse “krakovanja” (provaljivanja) lozinki, alati koje pokreće veštačka inteligencija mogu proceniti milione već otkrivenih lozinki kako bi prepoznali učestale dizajne, odnosno opšte ili često korišćene reči, kombinacije znakova i samu arhitekturu lozinki ili šifara.

  Razumevanjem ovih obrazaca, AI alati mogu izmisliti i testirati potencijalne lozinke mnogo brže od klasičnih poznatih napada “grubom” silom, koji pokušavaju sa svakom mogućom kombinacijom znakova.

  Kako veštačka inteligencija provaljuje lozinke? Tehnike i metode

  Tehnologija veštačke inteligencije može probiti lozinke koristeći razne tehnike i metode, koje se uopšteno mogu svrstati u tri kategorije: napadi grubom silom, napadi rečnikom i hibridni napadi.

  1. Napadi grubom silom: AI napadi grubom silom koriste algoritme mašinskog učenja da sistematski pokušaju sve moguće kombinacije znakova za određenu dužinu lozinke.
  2. Napadi rečnikom: U napadu rečnikom, AI sistemi koriste ogromne baze podataka poznatih lozinki, uobičajenih fraza i listi reči kako bi generisali moguće kombinacije lozinki.
  3. Hibridni napadi: Hibridni napadi kombinuju elemente napada grubom silom i napada rečnikom.

  Suprotstavljanje sajber pretnjama uz pomoć veštačke inteligencije

  Sajber-bezbednost zasnovana na veštačkoj inteligenciji, ipak, donela nam je jedno od najvrednijih dostignuća: sposobnost da upozorava korisnike na potencijalno sumnjive veb-sajtove, poput ‘phishing’ sajtova. Napadi zasnovani na tzv. socijalnom inženjeringu obično izazivaju najveću štetu, zbog čega može biti od ključnog značaja korišćenje veštačke inteligencije u svrhu prepoznavanja novih napada pre nego što dospeju do baza podataka neke od industrija.

  Štaviše, sajber-bezbednost zasnovana na veštačkoj inteligenciji u klaudu pruža napredniju zaštitu od standardnih antivirusa i zaštitnih firewall-ova, jer se može primenjivati na ruterima, štiteći sve uređaje na jednoj mreži. Vredno je napomenuti da otprilike polovina svih povezanih uređaja nije u mogućnosti da podrži antivirusni softver, pa veštačka inteligencija postaje još značajnija. Konačno, sajber-bezbednost vođena veštačkom inteligencijom neophodna je za pružanje optimalne zaštite od rastućeg obima napada socijalnog inženjeringa i malvera za IoT(Intrenet of Things).

  Kompletan tekst pročitajte na www.web-mind.rs

  Izvor: WebMind

  Foto: WebMind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE