Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čokolade

  Ovo su zdravstveni BENEFITI konzumiranja čokolade

  Danas se obeležava Svetski dan čokolade. Jedna činjenica je jasna za ovu poslasticu. Što je čistija i tamnija, to su veće koristi za zdravlje čoveka. Sirove ili minimalno obrađene crne čokolade sa visokim sadržajem kakaa su zdravije od mlečne i bele.

  Tamna čokolada ima od 50 do 90 procenata čvrstih materija kakaa, dok mlečna čokolada obično sadrži 10 do 30 procenata. Bela čokolada je čisti kakao puter i ne nudi nikakve zdravstvene prednosti.

  Za razliku od nje crna čokolada nudi brojne benefite za ljudski organizam, od kojih smo izdvojili šest.

  Crna čokolada je veoma hranljiva

  Ako kupite kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, znajte da je prilično hranljiva. Sadrži pristojnu količinu rastvorljivih vlakana i puna je minerala. Namirnica ima dosta kalijuma, fosfora, cinka i selena.

  Čokolada

  Čokolada (Pixabay)

  Međutim, čokolada od 100 grama je prilično velika, te ne bi trebalo da je konzumirate svakodnevno. Ovi hranljivi sastojci takođe sadrže 600 kalorija. Zbog toga tamnu čokoladu je najbolje da jedete u umerenim količinama.

  Smanjuje holesterol

  Jedna studija, objavljena u „The Journal of Nutrition“, sugeriše da konzumacija čokolade može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola.

  Naučnici su počeli da istražuju da li čokoladice, koje sadrže biljne sterole (PS) i kakao flavanole (CF), imaju bilo kakav uticaj na nivo holesterola.

  Redovna konzumacija slatkiša koji sadrže PS i CF, kao deo dijete sa niskim sadržajem masti, može da podrži kardiovaskularno zdravlje snižavanjem holesterola i poboljšanjem krvnog pritiska, zaključili su oni.

  Čokolade

  Čokolade (Unsplash)

  Poboljšava kognitivnu funkciju

  Naučnici sa Harvardske medicinske škole ističu da bi ispijanje dve šoljice tople čokolade dnevno moglo da pomogne u održavanju zdravlja mozga, ali i kod smanjenja pamćenja koje je karakteristično za stare ljude.

  Istraživači su otkrili da je topla čokolada pomogla da se poboljša protok krvi u delovima mozga gde je to bilo potrebno.

  Rezultati laboratorijskog eksperimenta, objavljeni 2014. godine, pokazali su da ekstrakt kakaa, nazvan lavado, može da smanji ili spreči oštećenje nervnih puteva kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

  Druga studija, objavljena 2016. u časopisu Appetite, sugeriše da konzumacija čokolade barem jednom nedeljno može da poboljša kognitivne funkcije.

  Čokolade

  Čokolade (Pixabay)

  Smanjuje rizik od bolesti srca

  Istraživanje objavljeno u The BMJ pokazuje da bi konzumiranje čokolade moglo da pomogne u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti za jednu trećinu.

  Na osnovu svojih zapažanja, autori su zaključili da bi veći nivoi konzumacije čokolade mogli da budu povezani sa manjim rizikom od kardiometaboličkih poremećaja.

  Oni pozivaju na dalje eksperimentalne studije kako bi se potvrdilo da li je konzumacija čokolade korisna.

  Čokolada

  Čokolada (Pixabay)

  Sprečava moždani udar

  Kanadski naučnici, u studiji koja je uključivala 44.489 pojedinaca, otkrili su da su ljudi koji su pojeli jednu porciju čokolade imali 22 posto manje šanse da dožive moždani udar od onih koji nisu.

  Druga studija, objavljena u časopisu Heart 2015. godine, pratila je uticaj ishrane na dugoročno zdravlje 25.000 muškaraca i žena.

  Nalazi ukazuju da konzumacija do 100 grama čokolade svakog dana može da bude povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara

  Pospešuje rast i razvoj fetusa

  Konzumiranje 30 g čokolade svakog dana tokom trudnoće može da ima korist za rast i razvoj fetusa, prema studiji Društva za medicinu majke i fetusa u Atlanti iz 2016. godine.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE