Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene odeće i obuće u Srbiji kao u EU, elektronika NAJSKUPLJA U REGIONU

  Cene roba i usluga u Srbiji su na 58 odsto proseka EU, sa cenama odeće i obuće gotovo smo isti kao i ostale zemlje EU, ali imamo najskuplje elektronske uređaje u regionu, pokazuju rezultati istraživanja evropske agencije za statistiku Eurostat.

  Najskuplji računari, televizori i oprema u Srbiji

  U Srbiji je (među zemljama regiona) najskuplja elektronika široke potrošnje (televizori, audio-vizuelni uređaji, računari i računarska oprema), pri čemu su cene u svim državama osim Severne Makedonije iznad proseka EU.

   

  Potrošačke cene u Srbiji su na istom nivou kao i u Albaniji i nešto više nego u ostatku regiona. U Severnoj Makedoniji su upola manje od proseka EU, u Bosni i Hercegovini su za 45 odsto manje, a u Crnoj Gori za 43 odsto.

  Cene hrane i bezalkoholnog pića u Srbiji su na 80 odsto proseka EU, alkohola i duvana na 62 odsto, a cene odeće i obuće su blizu proseka EU (oko 93 odsto).

  U regionu su hrana, bezalkoholno i alkoholno piće i duvan najskuplji u Albaniji, a alkohol i duvan u Severnoj Makedoniji su najjeftiniji u celoj Evropi.

  Restorani i hoteli su u regionu za oko 50 odsto jeftiniji od proseka EU, pri čemu su najjeftiniji u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a najskuplji u Bosni i Hercegovini.

  Da bi se shvatile razmere kupovne (ne)moći u Srbiji treba imati u vidu da su prosečne zarade u EU nekoliko puta veće nego kod nas. Kao primer, možemo se uporediti sa Hrvatskom, gde su prosečne plate dosgtigle 950 evra, dok su kod nas oko 500 evra. I da, da podsetimo da je pre dva dana Hrvatska proglašena drugom najsiromašnijom članicom EU po potrošnji po glavi stanovnika u 2020.

  Energenti na polovini proseka EU

  Što se tiče električne energije, gasa i drugih vrsta goriva, cene u regionu su približno iste i upola su niže od proseka EU.

  U Srbiji su cene komunikacijskih usluga na 73 odsto proseka EU, a u regionu su skuplje jedino od Severne Makedonije.

  Istraživanje Eurostata je obuhvatilo više od 2.000 dobara i usluga, a sprovedeno je u 37 evropskih zemalja, uključujući članice EU, Island, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Tursku.

  Najviše cene u EU u Danskoj, najniže u Rumuniji

  Najviše potrošačke cene u Evropskoj uniji ima Danska, 41 odsto iznad proseka EU, a najniže su u Rumuniji, 45 odsto ispod proseka.

  Danska je najskuplja zemlja EU kada su u pitanju hrana i bezalkoholna pića, odeća i obuća, dok su alkohol, duvan, odeća i obuća najjeftiniji u Bugarskoj.

  Pored Danske, potrošačke cene u Norveškoj i na Islandu su za 39 odsto i 37 odsto iznad proseka EU, u Švedskoj su cene roba i usluga 30 odsto iznad proseka, a u Finskoj 26 odsto, što nordijske zemlje čini najskupljim evropskim zemljama.

  Švajcarska najskuplja u Evropi

  Najviše potrošačke cene u celoj Evropi ima Švajcarska, 70 odsto iznad proseka EU, a najniže Turska, 62 odsto ispod proseka EU.

  Hrana i bezalkoholno piće su najskuplji u Švajcarskoj, alkohol i duvan u Norveškoj, a odeća i obuća u Danskoj.

  Severna Makedonija ima najjefitniji alkohol i duvan, a hrana i bezalkoholno piće, odeća i obuća su najjeftiniji u Turskoj.

  Najveće razlike u cenama u zemljama EU su zabeležene u restoranima i hotelima i kada su u pitanju alkohol i duvan.

  Najskuplje restorane i hotele u EU imaju Danska, Švedska i Finska, a najjeftinije Bugarska, Rumunija i Mađarska.

  Irci najviše plaćaju duvan i alkohol, čije su cene u toj zemlji za 87 odsto iznad proseka EU.

  Iza njih su Finci , Šveđani i Francuzi. Ti proizvodi su najjeftiniji u Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj.
  Među zemljama EU, hrana i bezalkoholna pića su najjeftiniji u Rumuniji (66 odsto proseka EU) i Poljskoj (68 odsto), a najskuplji su u Danskoj (129 odsto proseka EU), Luksemburgu (126 odsto) i Austriji (125 odsto).

  Razlike u cenama odeće su manje među zemljama EU, od najjeftinije Madjarske (73 odsto) do najskuplje Danske (130 odsto).

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Znalac

   Stvarno,a plate,dal su i one kao u EU,kako da ne,ni blizu,pa ni plate u manjim ,ostalim gradovima u Srbiji nisu kao u Beogradu,a pita li se neko i pišete li o tome,pošto su lekovi,pa ,,običan,,čovek ako se razboli može samo da umre,sa platom od 30 hiljada din.a za lekove,najmanje 7-8 hiljada za lakše bolesti,da ne pričam o samo malo ozbiljnijim...pišite o tome gospodo,ljudi se na šalteru apoteke odlučuju koje će lekove uzeti,jer ne mogu sve platiti,a svesno na uštrb zdravlja i života na kraju...pihhhhhh

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE