Časovi engleskog preko Skype-a – da ili ne? (drugi deo)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Časovi engleskog preko Skype-a – da ili ne? (drugi deo)

  PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika’

  Skype 2016. godine više nije samo platforma za komunikaciju sa rođacima iz inostranstva. Danas, komunikacija putem Skype-a ima i edukativnu svrhu, što dosta utiče na promene u procesu učenja, pa i na sam nastavni proces.

  Pre nego što se upustite u učenje stranog jezika putem Skype-a, morate biti dobro informisani koje su prednosti, ali i potencijalne zamke. Imajte na umu da vam je u interesu da pronađete način učenja stranog jezika koji vam u potpunosti odgovara, kako bi efekti bili što bolji i usvajanje brže.

  Prošle nedelje bavili smo se prednostima koje imaju časovi preko Skype-a. Danas ćemo vam predstaviti mane i neke zablude koje postoje vezano za ovo sredstvo u učenju engleskog jezika.

   Koji su nedostaci učenja engleskog putem Skype-a?

   Bugging

  Loša Internet povezanost, problemi sa kamerom ili mikrofonom, „zamrznuta“ slika i čuveno „can you hear/see me“ uveliko utiču na skoncentrisanost i fokus. Zamislite da u toku časa, od recimo 60 minuta, izgubite četvrtinu vremena samo na rešavanje tehničkih problema ili ponovno uspostavljanje veze? Mnogo je, priznaćete. Osim toga, nikad ne znate kako je tehnički opremljena druga strana, što znači da je verovatnoća da će vas ovo snaći prilično nezanemarljiva. Ovaj nedostatak može dosta da utiče i na motivaciju za dalji rad – zašto biste želeli iznova da prolazite kroz nešto što vam smeta ili vas ometa.

   No F2F

  Jedan od razloga zašto profesori jezika mogu da budu sigurni da će uvek imati posla je taj što se jezik najbolje usvaja face-to-face (F2F). I zaista je tako. U određenom stadijumu učenja jezika, interakcija i povezanost koji se ostvaruju tokom komunikacije sa profesorom, postaju krucijalni za motivaciju, napredovanje i inicijativu za dalji rad. Moderni načini komunikacije kao što je Skype, isključuju taj momenat bliskosti i pričati sa „mašinom“ može da bude ozbiljna potencijalna demotivacija.

   „Moj lap top i ja…“

  Ako svoje radno vreme provodite ispred računara, vrlo verovatno ne želite da nastavite tu praksu i van radnog vremena. Osim što može da proizvede poteškoće u fizičkom smislu (glavobolja, bol u leđima, problemi sa vidom, itd.) može da bude vrlo zamorno i psihički. Računar povezujete sa obavezama, stresom, pritiskom oko rokova, dosadnim tabelama i grafikonima, nekad i sa napornim šefovima…takav alat nikako ne bi trebalo da koristite u učenju engleskog, jer će i časovi postati deo te neprijatne rutine. Časovi treba da budu relaksirajući, kreativno izazovni i krajnje prijatni – ni na šta manje ne treba da pristajete.

  Nadam se da ste shvatili da časovi preko Skype-a neće prijati svima – otuda je vrlo važno informisati se o svemu. Pored nedostataka, postoje i neki mitovi vezani za Skype časove, koji mogu vrlo lako da nas navedu na pogrešan izbor.

   Koje su zablude vezane za časove engleskog preko Skype-a?

  • Jeftiniji su od časova uživo  – Not true! Vrlo često cena časa varira i zavisi od mnogo faktora, ali sigurno je da ovaj vid nastave nije najpovoljniji koji možete da pronađete.

  • Kvalitetniji su od časova uživo – Not true! Kvalitet časa takođe zavisi od mnogo faktora, ali to što je neki čas online nikako ne znači da je on samo zbog toga kvalitetniji.

  • Uvek su sa web kamerom – Not true! Nisu svi časovi preko Skype-a propraćeni slikom. Nekada profesori biraju samo audio povezanost.

  • Uvek su individualni – Not true! Nekada profesori uključe više đaka u group call.

   Ipak je na vama da napravite izbor da li ćete biti Available, Away, Offline, Invisible ili Do not disturb!

  :waving:

  Ako želite da vaš engleski bude još bolji kontaktirajte Mariju putem maila marija.zivanovic@bizlife.rs

  Izvor: BIZLife

  Piše: Marija Živanović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE