Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dolar, SAD

  Milijarder otkriva tajnu investiranja: „Veliki novac nije u kupovini i prodaji, već…“

  Dok se Voren Bafet često citira zbog svojih nezaboravnih citata o investiranju, njegov dugogodišnji poslovni partner i milijarder Čarli Manger ima da ponudi svoju mudrost.

  Manger je jednom izjavio: „Veliki novac nije u kupovini i prodaji, već u čekanju“.

  Ova rečenica, iako možda nije tako široko citirana kao neke od Bafetovih rečenica, ima ogromnu težinu u svetu investicija iz nekoliko razloga.

  Moć kompaundiranja: Strpljenje se isplati

  Mangerova izjava naglašava magiju mešanja. Vreme je snažan faktor rasta investicija. Kako investicije počnu da donose prinose, ti prinosi se mogu ponovo uložiti, što potencijalno dovodi do eksponencijalnog rasta tokom vremena. Ovaj koncept nije samo matematički – on zahteva disciplinu strpljenja. Kako se kaže, dobre stvari dolaze onima koji čekaju, a u oblasti investicija čekanje može biti prilično isplativo.

  voren bafet

  Čarli Manger (YouTube Yahoo Finance)

  Ljudska psiha i zabluda o naporu

  Uvid 99-godišnjeg investitora takođe se bavi fundamentalnim aspektom ljudske prirode: verovanjem da visoki prinosi zahtevaju veliki napor. Društvo često uči da značajna dostignuća zahtevaju naporan rad, što je tačno u mnogim kontekstima, od karijere do ličnih odnosa. Ali kada je u pitanju ulaganje, kontinuirano petljanje i česta trgovina nisu uvek od koristi. Umesto toga, dobro osmišljena strategija, zajedno sa strpljenjem, često daje najbolje rezultate.

  Uzmimo, na primer, umetnost kao investiciju. Istorijski gledano, umetnost je nadmašila S&P i pokazala dosledno uvažavanje vrednosti. Kao i Mangerov pristup tradicionalnom ulaganju, ulaganje u umetnost zahteva strpljenje. Najznačajniji dobici u ulaganjima u umetnost često dolaze onima koji drže dela tokom dužeg perioda, dozvoljavajući da njihova vrednost sazreva tokom vremena.

  voren bafet

  Voren Bafet i Čarli Munger (AP)

  Mangerovo nasleđe: Izvan finansijske oštroumnosti

  Dok Manger možda ne nosi titulu četvrti najbogatiji pojedinac na svetu kao i Bafet, on nije ništa manje uticajan u svetu finansija. Njegovi uvidi u investiranje, podržani decenijama iskustva, nude vredne lekcije za sve investitore. Pored svoje finansijske stručnosti, Manger je takođe filantrop.

  On je nedavno demonstrirao ovo tako što je donirao 77 akcija klase A Berkshire Hathavay-a, procenjene vrednosti od 40 miliona dolara, Biblioteci Henrija E. Hantingtona i Muzeju umetnosti u San Marinu u Kaliforniji. Ovaj čin filantropije ističe Mangerovu posvećenost vraćanju i naglašava važnost umetnosti.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Yahoo YT/AP/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE