Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bušenje Jadrana u CG: Novi Kuvajt ili „smrt“ turizma?

  Uskoro, po četvrti put u protekle 102 godine, počinje istraživanje nafte u crnogorskom podmorju. Dok stručnjaci tvrde da se pod tim delom Jadrana nalaze velike količine gasa i nafte, ekološke organizacije upozoravaju na „smrt“ crnogorskog turizma.

  Zeleno svetlo za taj poduhvat dala je prošle nedelje Vlada Crne Gore potpisivanjem ugovora sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni Novatek o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju.

  Ialijanski naftno-gasni gigant Eni i ruski Novatek prošle godine su izabrani za najboljeg ponuđača na tenderu.

  One su se obavezale da će napraviti tri obavezne i jednu uslužnu bušotinu. U okviru radnog programa, koji u prvom periodu istraživanja ima vrednost od 85 miliona evra, a u drugom 12 miliona evra, saopšteno je ranije iz Vlade Crne Gore.

  Koncesija je izdata na 30 godina. Ukoliko budu pronađeni nafta i gas, Eni i Novatek će Crnoj Gori biti obavezni da daju od 62 do 68 odsto ukupnog profita od eksploatacije.

  Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da su te kompanije izdale garancije kojima se pokriva bilo kakva eventualna šteta ili gubitak direktno prouzrokovan njihovim aktivnostima u Crnoj Gori.

  Južnojadransko podmorje, tvrde stručnjaci, krije respektabilne količine prirodnog gasa, ali i nafte. Profesor Mihailo Burić, ekspert za hidrologiju iz Podgorice, kaže da se mogu očekivati nalazišta „teška“ oko 200 milijardi kubnih metara gasa.

  Na drugoj strani, ekološke organizacije iz Crne Gore, Hrvatske i Italije opet, kao i nekoliko poslednjih godina, vode opsežnu akciju da se zabrani istraživanje nafte i gasa u Jadranskom moru.

  Ekolozi iz te tri države na dan potpisivanja ugovora protestovali su u Baru. Oni su poručili da je eksploatacija nafte na Jadranu međunarodni problem i upozorili da je potpisivanjem ugovora Crna Gora potpisala smrtnu ekološku presudu morskom biodiverzitetu i crnogorskom turizmu.

  Ove tvrdnje, da naftne bušotine mogu dovesti do „gašenja“ turizma u Crnoj Gori, demantovao je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, dodajući da bi bušotine više ugrozile Hrvatsku nego Crnu Goru.

  Izvor: B92

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE