Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BRUKA U ALEKSINCU: Izmišljena fondacija izmanipulisala opštinsku vlast

  Predstavnici opštinske vlasti u Aleksincu organizovali su svečanost da bi sugrađanima dodelili 10.000 evra za razvoj zajednice što, kako su mislili, obezbeđuje „Wales fondacija“. Međutim, ostali su zatečeni kada predstavnici te fondacije nisu došli, a zatim se ispostavilo da ona i ne postoji, pišu Južne vesti.

  Predsednik stonoteniskog kluba “Šumatovac” Jovan Živić, čiji je igrač trebalo da preuzme deo obećanog novca, i sam je čekao početak svečanosti u opštinskoj sali kada su svi shvatili da su „nasamareni“.
  Prema informacijama koje je saznao iz Opštine, a kako su pisali i lokalni mediji, kroz Program podrške „Wales fondacije“, ukupno 10.000 evra trebalo je da preuzmu pored stonotenisera Stevana Cankovića i direktorka Centra za socijalni rad Jasna Nikolić i potpredsednik Opštine Čedomir Rakić, kako bi ih preraspodelili sugrađanima kojima je novac najpotrebniji.
  fb-aleksinac
  Kako objašnjava predsednik „Šumatovca“, opštinski većnik Goran Stanković, koji je trebalo da bude koordinator projekta, obratio im se sa zahtevom da odrede najboljeg igrača koji će da primi novčanu nagradu i podeli je u 6 mesnih zajednica u Aleksincu.
  On nam je rekao da postoji mogućnost da se dobiju neka sredstva i pitao možemo li da napravimo projekat za nabavku stonoteniskih stolova i ostale opreme za mesne zajednice, s tim što treba sportista da podeli tu opremu. Mi smo posumnjali i dan pre zvanične dodele jer smo potražili na internetu „Wales fondaciju“ i nismo je našli. Bili smo skeptični, ali smo otišli da vidimo o čemu se radi“ – kaže Živić.
  Novac nikada nisu dobili, a svečanosti u Opštini su, dodaje, prisustvovali “ugledniji” žitelji Aleksinca.

  Svi smo čekali neko vreme, a onda smo sa potpredsednikom Opštine zvali dva broja koja su predstavnici navodne fondacije ostavili kao kontakt. Međutim, niko se nije javljao“ – objašnjava Živić.

  Da su izdvojili 3 minuta znali bi da fondacija ne postoji

  Sve ovo je, izgleda, bio svojevrsni eksperiment. Naime, redakciji Južnih vesti javio se čitalac koji kaže da je namerno izmanipulisao opštinsku vlast u Aleksincu predstavljajući se kao nepostojeća fondacija. On nije želeo da izađe u javnost imenom i prezimenom, a kaže da je uspeo da “nasamari” Opštinu zbog toga što niko nije proverio da li Fondacija zaista postoji.
  Lokalna samouprava je dala pismenu saglasnost za saradnju sa „Wales fondacijom“, zasedalo je Opštinsko veće, tačnije opštinski većnik je određen da bude koordinator akcije, snimljen je video prilog zahvalnosti i na kraju zakazano održavanje ceremonije u svečanoj sali – kazao je.

  On dodaje da je kontaktirajući Agenciju za privredne registre vrlo jednostavno dobio zvaničan podatak da navedena fondacija ne postoji. To je, kako smatra, dokazalo površnost i lakovernost opštinske administracije koja bi za utrošena 3 minuta, koliko je potrebno za traženje podataka iz APR-a, saznala da takve fondacije u Srbiji nema.

  U Opštini kažu da „ne znaju ništa“

  Predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković je na pitanje o navodnoj donaciji kroz projekte „Wales fondacije“ kazao da “ne zna ništa o tome”, iako su loklani mediji preneli da su svečanosti prisustvovali skoro svi predstavnici vlasti, među kojima i predsednik Opštine, kao i privrednici Aleksinca.

  Ako vama nisu poslali dopis iz te fondacije, nisu ni meni – kratko je odgovorio Stanković.
  Većnika Gorana Stankovića, koji je koordinisao navodnim “Programom podrške”, nismo uspeli da dobijemo, kao ni ostale iz rukovodstva Opštine i opštinskih institucija koje su učestvovale u nepostojećem projektu.

  Izvor: BIZLife/Južne vesti

  Foto: Youtube RTS/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE