Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BOŠ

  Osobe sa mentalnim invaliditetom: možemo da radimo i zarađujemo, treba nam podrška

  Anica Klepo je najveći deo svog života, od svoje sedme godine živela u domu.

  Najsrećnije vreme je, kaže, bilo 14 godina koje je provela u stanu, sa „cimerima“, kada su živeli po modelu „stanovanje uz podršku“, samostalni u kući, uz spoljnju pomoć asistenata.

  U domu samo vidiš jedno te isto svaki dan. Kad sam videla autobus i tramvaj, bilo mi je čudno… Naučila sam da kuvam, da perem, da se snalazim u gradu“, kaže ona.

  U to vreme, radila je u prodavnicama – Zara, Mango, Maxi, prodavnici sportske obuće. U Zari je slagala garderobu po brojevima, u Maxiju je pakovala namirnice u kese. Kupci su je, kaže, čudno gledali.

  Slabo razumevanje osoba sa invaliditetom

  Ljudi nas slabo razumeju i prihvataju, ne shvataju da smo mi osobe sa invaliditetom, da mi ne možemo brzo da radimo kao oni. Nemaju osećaj za nas i to jeste problem“.

  Ovom rečenicom Anica pogađa suštinu problema kod zapošljavanja osoba sa mentalnim invaliditetom. Da bi mogli da rade, potrebna im je podrška. Neko ko će ih uvesti u posao, biti uz njih dok rade, pre pronalaženja posla naučiti ih kako da ga traže, kako da komuniciraju sa poslodavcima.

  „To bi najbolje obavljala osoba koja bi se zvala lokalni savetnik za zapošljavanje i koja bi mogla da bude zaposlena u lokalnoj samoupravi. To je model koji koriste razvijene zemlje i koji daje rezultate“, kaže Maja Popović iz Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S), koja je i sama bila u ulozi savetnika za zapošljavanje osobama sa invaliditetom, kroz pilot projekat organizacije Naša kuća uz podršku UNDP u kom je oformljena mreža 16 savetnika.

  „Savetnici za zapošljavanje bi olakšali poslodavcima, jer oni ne bi morali da angažuju svoje zaposlene da pomažu osobama sa invaliditetom da se uhodaju u posao. Poslodavcima nisu samo poreske olakšice ili subvencije podsticaj. Treba im neko ko će novozaposlenu osobu sa invaliditetom da uvede u posao,  nadgleda je, pomaže joj“, objašnjava Maja.

  BOŠ u saradnji sa „Manpower“ agencijom za zapošljavanjem

  MDRI-S je, uz podršku Beogradske otvorene škole (BOŠ), uspostavio saradnju sa agencijom za zapošljavanje „Manpower“ koja je održala radionice za samozastupnike MDRI-S o tome kako da pripreme svoj CV, kako da komuniciraju sa poslodavcima. Uvrstili su ih u bazu podataka o osobama koje traže posao.

  Da bi radile i zarađivale osobe sa mentalnim invaliditetom treba da imaju podršku države i društva. Život u domu može i mora da se zameni samostalnim životom u kom videti tramvaj na ulici više neće biti čudo.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Milena Arsenić / Kontakta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE