Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, SAD

  Skoro polovina ultra-bogatih ne zna kako da prenese svoje bogatstvo

  Očekuje se da će se bogatstvo od oko 84 biliona dolara preneti sa generacije na generaciju u narednih 20 godina, i to samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Čak 41 odsto onih koji trenutno drže ovaj novac nema plan kako će svoje bogatstvo da prenese na mlađe, prema izveštaju UBS-a.

  Prema anketi švajcarske banke, 4.500 investitora iz 14 regiona, od kojih svaki ima imovinu vrednu preko milion dolara, možda razmišlja o tome kako da podeli svoj novac i investicije, ali u mnogim slučajevima ne postoji konkretan plan.

  „I nakon surove realnosti pandemije, mnogi investitori jednostavno ne preduzimaju neophodne radnje da osiguraju uspešan transfer bogatstva“, pokazalo je istraživanje od 19. oktobra, prenosi CNBC.

  Bogatstvo

  Bogatstvo (Unsplash)

  Međutim, to ne znači da investitori nisu zabrinuti za proces: 76 odsto njih je razmišljalo o tome da li će biti problema kada prenesu svoju imovinu, 71 odsto ima za cilj da minimizira poreze na nasledstvo koje će ostaviti, a 70 odsto se pita da li će buduće generacije mudro da koriste imovinu.

  Pored nedostatka planova oko prenošenja bogatstva, polovina anketiranih investitora nije razgovarala o tome koliko su zaista bogati, kako se ulaže njihova imovina ili kako će biti podeljena.

  Pravednost je ključna briga

  Razlozi za to su različiti. Na primer, 66 procenata investitora je reklo da su zabrinuti za pravičnost. Ne planiraju svi da podele svoje bogatstvo podjednako, navodi se u izveštaju.

  „Dobročinitelji koji su odlučili da favorizuju neke naslednike u odnosu na druge jasno su stavili do znanja kako: 80 odsto više će dati naslednicima sa kojima su u bližim odnosima. Drugi navode finansijske potrebe naslednika i njihovu ulogu u staranju“, navodi se.

  Porodične strukture, na primer pastorčad, dodatno komplikuju situaciju – 87 odsto investitora uključenih u takav scenario kaže da ih pravičnost brine.

  Milioneri, bogatstvo

  Milioneri, bogatstvo (Pixabay)

  Više od polovine investitora jednostavno ne vidi ove razgovore kao hitne, 46 odsto izbegava temu novca u porodici, a 49 odsto je zabrinuto da li će njihova deca ili unuci osetiti da imaju pravo.

  Među onima koji su spremni da naslede bogatstvo, preskakanje razgovora o novcu bio je glavni razlog što ne znaju mnogo o planovima za bogatstvo porodice.

  „Dirljivo je pitati: ’Hej, šta će se desiti sa tvojim novcem kada umreš?‘ Mi izbegavamo da vodimo te razgovore“, objasnila je jedna osoba koja je citirana u izveštaju.

  Novac, milioner, bogatstvo

  novac, milioner, bogatstvo (Pixabay)

  Nedostatak planiranja može da izazove dugoročne probleme

  Međutim, izbegavanje ove teme moglo bi da izazove dugoročne probleme, rekao je Ikbal Kan, predsednik UBS-ovog Odeljenja za upravljanje globalnim bogatstvom Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

  „Dok investitori u velikoj meri žele da proces nasleđivanja teče glatko, neadekvatno planiranje nasleđa može da bude skupo i može da dovede do nerešenog porodičnog sukoba“, prokomentarisao je on.

  Istraživanje je pokazalo da se 40 posto onih koji su nasledili imovinu požalilo što prethodno nisu razgovarali o bogatstvu sa svojom porodicom. Trećina njih je prijavila sukobe sa braćom i sestrama ili drugim članovima porodice oko toga kako da podele novac ili o pitanjima poput „ko dobija kuću?“

  Ipak postoji rešenje. Istraživanje je pokazalo da i oni koji daju i oni koji nasleđuju imovinu žele da otvore razgovore i naprave formalniji plan o investicijama koje se kreću sa jedne generacije na drugu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE