Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Body positivity, brendovi

  Brendovi koji su ,,razbili“ ideal lepote: Ove kampanje najbolje promovišu body positivity (FOTO)

  Body positivity kao koncept znači da treba da prihvatite svaki tip tela, ali to je nekad i više od toga. Zašto je body positivity važan za toliko ljudi? To nije samo trend koji jedan brend treba da prati jer svi to rade.

  Većina marketinških kampanja za tzv. telesnu pozitivnost je postala uspešna jer prikazuju stvarne ljude, različite građe, sa većom kilažom i sa svim svojim nesavršenostima. Science Direct je otkrio da iako brendovi generalno prihvataju različite konfekcijske brojeve, većina brendova i dalje angažuje samo belce.

  Zahvaljujući konceptu koji podržava različitost u svetu mejnstrim mode, mnogi brendovi angažuju plus-size manekenke koje promovišu njihove proizvode i dobijaju više prostora u javnosti.

  Zašto bi brendovi trebalo da promovišu body positivity?

  Osim vizuelnog prikaza različitih tipova tela, i jezik je ključan u marketinškim kampanjama za telesnu pozitivnost. Bitno je da se ciljna publika oseća udobno u sopstvenoj koži. Osim toga, diskusije o telu mogu da postanu osetljive. U sadržaju nije poželjno dodavati detalje koji se odnose na pre ili posle. Fokus treba da bude na ,,sada“ i ciljna publika treba da se oseća cenjeno.

  Brendovi imaju zadatak da pruže osećaj vidljivosti, a rezultat toga je da se njihovi potrošači ili kupci osećaju „viđeno“. Na primer, brendovi odeće i sportske odeće mogu da prošire svoj izbor veličina, čineći ih omiljenim brendom za odeću.

  Među poznatim brendovima postoji nekoliko primera kampanja u kojima su uspešno iskoristili koncept zvan body positivity.

  Podsećamo, pokret Body Positivity (#BOPO) postoji od 60-ih zahvaljujući Pokretu za prava debelih iz 1969. godine, koji je osnovao Bil Fabri jer mu se nije dopalo kako se ljudi ponašaju preme njegovoj ,,debeloj“ supruzi.

  Body positivity, brendovi

  Body positivity, brendovi (Pexels)

  Nike kolekcija velikih veličina

  Danas je teško da otvorite časopis i vidite modele koje slave zbog svoje različitosti. Jedno od mesta na kojim ne vidimo uvek krupnija tela je fitnes industrija.

  Ženska kolekcija Nike Plus-Size imala je za cilj da to preokrene. Jedna veličina sigurno ne odgovara svima, a asortiman sportskog brenda seže do veličine 3X. Takođe postoji niz stilova: od sportske odeće, klasičnih crnih do fanki printova. Nike se pobrinuo da i oni koji nose veće veličine mogu da budu moderni. Na primer, njihovi sportski grudnjaci sada idu do 38E.

  Dove kampanja za pravu lepotu

  Dove je bio veliki razbijač barijera u smislu ideala mršavog tela i promene naše percepcije lepote. Brend za ličnu negu je pokrenuo svoju kampanju „Prava lepota“ 2005. godine nakon što je otkrio da bi samo 2 odsto žena širom sveta opisalo svoj izgled kao lep i da je devet od 10 žena između 15 i 64 godine želelo da promeni barem jedan aspekt svog fizičkog izgleda.

  Brend je ,,razbio“ prethodne prikaze lepote objavljivanjem reklame sa osam „pravih“ žena obučenih u belo donje rublje. Pokazao je žene svih uzrasta, veličina i boja kože i možda je jedna od najvažnijih reklama 21. veka zbog kršenja pravila lepote.

  Monki: Kampanja kupaćih kostima

  Od svih proizvoda na tržištu, kupaći kostimi su možda oni koje stalno predstavljaju lepi i vitki na bilbordima i u časopisima. Tu nastupa Monki, jedan od multinacionalnih brendova u vlasništvu H&M-a. Brend je pokrenuo kampanju Honest Svimwear koja je pokazala žene iz ženske perspektive: nefotošopirane i prirodne koje se osećaju dobro u sopstvenom telu. Bez slikanja iz posebnih uglova i bez štikli. Svaki mladež, strija i kožni nabor je na svom mestu.

  Pogled generacije Z na body positivity

  Generacija Z je odrasla u svetu kojim dominiraju slike. Na njihove živote više utiču društvene mreže i onlajn informacije nego na bilo koju drugu generacija pre njih.

  Oni govore o onome u šta veruju i istražuju kampanje brenda. Čak 75 odsto njih je reklo da je politički ili društveno angažovanje veoma važno za njihov identitet, ali mnogi se takođe izražavaju kroz usklađivanje sa brendom. Kanalisanje prave poruke je od vitalnog značaja za brendove koji osvajaju ovu grupu.

  Dakle, kako najaktivnija generacija gleda na body positivity? To je društveni pejzaž koji se menja i generacija Z ima promenljivu perspektivu. Brend mora da bude upoznat s tim.

  Generacija Z

  Generacija Z

  Inkluzija je važna za brendove

  Komercijalna upotreba termina i bum u društvenim medijima doveli su do toga da je pokret izmenjen i ponekad zloupotrebljen. Termin „body positvity“ počeo je da marginalizuje same ljude za koje je stvoren da ih oslobodi.

  Porast plus-size modela ne treba posmatrati kao negativnu stvar. Generacija Z gleda na ovu promenu u pozitivnom svetlu – 76 odsto ispitanika je reklo da oseća da su različitost i uključenost važne teme za brendove. Ali način na koji su brendovi inkluzivni je bitan.

  Dove „kampanja za samopouzdanje“ je možda jedna od najpoznatijih komercijalnih kampanja za „body positivity“ svih vremena. Kampanja je imala za cilj da pomogne ženama da se osećaju sigurnije u sopstvenom telu i da se zalaže za „mane tela“. Pozitivno, zar ne? Bilo je u to vreme.

  Ali svet je krenuo dalje od 2004. i brendovi bi trebalo da nastoje da se oslanjaju na ovu poruku, a ne da je jednostavno modifikuju.

  Dok je Dove nastavio da ide napred sa svojim kampanjama oko promovisanja pozitivne slike o sebi kod mladih ljudi, mnogi drugi brendovi su zaostali. Brendovi svuda još uvek prikazuju „plus-size” modele koji se uklapaju u određene oblike i estetiku koji jednostavno ne predstavljaju raznolikost tela u svetu.

  Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE