BLUTUT dobio ime po kraljevom zubu: Evo kako je nastala tehnologija za prenos podataka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blutut

  BLUTUT dobio ime po kraljevom zubu: Evo kako je nastala tehnologija za prenos podataka

  U savremenom svetu dan se ne može zamisliti bez tehnologije i elektronskih uređaja poput računara i telefona koji omogućavaju brzu i laku razmenu podataka. Gotovo svi uređaji imaju blutut, a malo ko zna kako je nastao naziv za ovu tehnologiju, ali i kako je nastala.

  Blutut, tehnologija za bežični prenos podataka, dobila je ime po Haroldu Bluetoth Gormssonu koji je 998. ujedinio Norvešku i Dansku. Imao je mrtav zub koji je potamneo, pa postao sivo-plav i tako je dobio nadimak BluTooth, što znači plavi zub.

  Kada je reč o istoriji stvaranja pomenute tehnologije, ona seže iz vremena Drugog svetskog rata.

  Holivud i Drugi svetski rat ključni za stvaranje blututa

  Godine 1937. Hedi Lamar, glumica rođena u Austriji, razvela se od svog supruga, trgovca oružjem koji je bio povezan sa nacistima i italijanskim diktatorom Benitom Musolinijem. Nakon toga je pobegla u Holivud u nadi da će postati zvezda. Imala je podršku šefa studija ,,Metro” Goldvina-Maiera Luisa B. Majera, koji ju je promovisao publici kao „najlepšu ženu na svetu“. Lamar je igrala u filmovima kao što su „Boom Town“ sa Klarkom Gejblom i Spenserom Trejsijem u glavnim ulogama, „Ziegfeld Girl“ sa Džudi Garland u glavnoj roli i hitu iz 1949. „Samson i Delilah“.

  Holivud

  Holivud, Pixabay

  Lamar i Antajl promenili svet inovacijom

  Osim što se bavila glumom, Lamar je našla vremena i da se bavi stvaralaštvom. Koristeći svoj sto za crtanje, Lamar je eksperimentisala sa konceptima koji su uključivali prerađen dizajn stop svetla i gazirano instant piće u obliku tableta. Nijedan od njih nije uspeo. Međutim, njena saradnja sa kompozitorom Džordžom Antajlom na inovativnom sistemu navođenja za torpeda, bila je plodonosna i promenila je svet.

  Oslanjajući se na ono što je naučila o sistemima oružja dok je bila u braku, njih dvoje su koristili rolne za klavir kako bi generisali radio frekvencije koje su ,,skakutale” unaokolo i na taj način sprečile neprijatelja da ometa signal. U početku, američka mornarica je oklevala da implementira Lamarovu i Antajlovu radio tehnologiju šireg spektra. Ali, kasnije je primenila sistem prenošenja informacija o položaju neprijateljskih podmornica vojnim avionima koji lete iznad njih.

  Podmornica

  Podmornica, Pixabay

  Ko je na kraju izmislio blutut?

  Timski napori su počeli 1989. godine kada je glavni tehnološki direktor kompanije Ericsson Mobile, Nils Ridbek, zajedno sa lekarom po imenu Johan Ulman, angažovao inženjere Japa Hartsena i Svena Matisona da osmisle optimalan standard radio tehnologije “kratke veze” za prenos signala između personalnih računara do bežičnih slušalica koje su planirali da iznesu na tržište.

  Godine 1990. Hartsen je nominovan od strane Evropskog zavoda za patente za Evropsku nagradu za pronalazača.

  Tokom stvaranja Bluetooth standarda, pronalazači su smatrali da u stvari rade nešto slično ujedinjenju PC-a i celularne industrije.

  Naziv blutut je predložio Intelelov inženjer, što je označavalo ambiciju da postane objedinjujući standard za sve vrste elektronike – telefone, računare i razne dodatke.

  Za logo blututa upotrebljen je vikinški natpis poznat kao ,,vezana runa”, koji spaja dva kraljeva inicijala.

  Blutut

  Blutut, Pixabay

  Blutut ima konkurenciju

  S obzirom na njegovu sveprisutnost, postavlja se pitanje da li mu postoji alternativa. Odgovor je malo komplikovaniji. Lepota blutut tehnologije je u tome što omogućava uparivanje do osam uređaja putem radio signala kratkog dometa koji formiraju mrežu. Pri tome svaki uređaj funkcioniše kao komponenta većeg sistema. Da bi se ovo postiglo, uređaji sa omogućenim blututom moraju da komuniciraju koristeći mrežne protokole pod jedinstvenom specifikacijom.

  Kao tehnološki standard blutut nije vezan ni za jedan proizvod, već ga implementira Bluetooth Special Interest Group, komitet zadužen za reviziju standarda, kao i za licenciranje tehnologije i zaštitnih znakova proizvođačima.

  Tehnologija

  Na primer, na CES-u u januaru 2020, na godišnjem sajmu koji organizuje Udruženje potrošačkih tehnologija i koji se održava svake godine u Las Vegasu, Bluetooth je predstavio najnoviju verziju Bluetooth tehnologije – verziju 5.2“, prema kompaniji za internet tehnologiju Telink. Nova tehnologija sadrži „nadograđenu verziju originalnog protokola atributa“ i „LE kontrolu napajanja koja omogućava upravljanje prenosom energije između dva povezana uređaja koji koriste Bluetooth verziju 5.2“, primećuje Telink.

  Međutim, to ne znači da Bluetooth nema konkurenciju. ZigBee, bežični standard koji nadgleda ZigBee Alliance, predstavljen je 2005. godine i omogućava prenos podataka na većoj udaljenosti, do 100 metara, uz korišćenje manje energije. Godinu dana kasnije, Bluetooth posebna interesna grupa predstavila je Bluetooth niske energije, sa ciljem da smanji potrošnju energije, tako što će konekciju staviti u stanje mirovanja kad god otkrije neaktivnost.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE