Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biomasa veoma važan energetski izvor

  Veće korišćenje obnovljivih vidova energije, pre svega biomase, koja je najznačajniji resurs ove vrste energije u Srbiji, razoj tržišta biomase kao put za postizanje većeg stepena energetske nezavisnosti, usvajanje novih znanja i veština u ovoj oblasti, teme su Međunarodne konferenciji „SEE ENERGY – Connect & Supply 2016“, koja se održava u Novom Sadu.  Na konferenciji, koja se nastavlja i sutra, učestvuju stručnjaci iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Slovačke, kao i predstavnici privrednih komora, asocijacija, investicionih i komercijalnih banaka.

  –  Pokrajinska vlada će, i pored primera dobre prakse koji postoje u Vojvodini, mnogo više raditi kako bi se potencijali obnovljivih izvora energije više koristili, a preduzećemo i korake koji će doprineti razvoju  obezbeđivanjem podrške za poslovanje sa biomasom u proizvodnji, pre svega, toplotne energije – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvarajuću konferenciju –  Pri tome ćemo sarađivati s naučnim  ustanovama, obezbediti koordinaciju svih nivoa vlasti i angažovati se kako bi se zainteresovani investitori podstakli da ulože u energetske objekte na biomasu.

  Po njegovim rečima, Pokrajinski sekretarijat za energetiku naredne godine će imati izraženiju razvojnu funkciju u toj oblasti.

  – Razmatramo mogućnost da zajedno sa lokalnim samoupravama subvencionišemo tehnologije koje će, pre svega u javnim ustanovama, omogućiti veću energetsku efikasnost i prelazak na energiju iz obnovljivih izvora, koja je jeftinija i zahteva manje troškove. Takođe, spremni smo da pomognemo potencijalnim investitorima zaintreesovanim za ulaganje u ovu obalst, tim pre što naše zakonodavstvo daje uređene i fer uslove za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije – rekao je Mirović.

  Po njegovim rečima, za manje energetske objekte nadležna je AP Vojvodina, a ovakvi susreti dobar su način za promociju potencijala u obalsti obnovljivih izvora energije, posebno kada je reč o biomasi.

   – Biomasa je u Vojvodini još uvek samo nus-produkt poljoprivredne proizvodnje, a može biti iskorišćena na mnogo bolji način. Osim uštede i zamene fosilnih goriva, korišćenje biomase ima mnogo prednosti  – doprinosi očuvanju životne sredine, obezbeđuje uslove za otvaranje novih radnih mesta, pokretanje privrede, ali i sigurnost u snabdevanju energijom –  rekao je Mirović.

  Predsednica Nacionalne asocijacije za biomasu Nataša Bajić ukazala je da je cilj stvaranje koncepta za profitabilno korišćenje biomase. Ona je istakla da je za to veoma značajan podsticaj obezbeđen izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se omogućava dugogodišnji zakup zemljišta u cilju podizanja energetski efikasnih zasada i plantažnog uzgoja biomase industrijskog obima. To će, ukazala je Nataša Bajić, obezbediti razvoj novog bio-energetskog sektora, kao nove privredne grane, ali i razvoj poljoprivrede i sela.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  Piše: Ana Markovič

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE