Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd drugi najnesigurniji grad u Evropi

  Beograd je pretposlednji na listi sigurnih evropskih gradova i to zbog mita i korupcije, krađa i vandalizma, ocenjeno je Indeksom kvaliteta života koji svake godine izrađuje Merser.

  Na listi koju je konsultantska firma iz Velike Britanije Merser sačinila na svetskom nivou, Beograd je na 138. mestu po kvalitetu života od ukupno 231 grada koji su ispitivani.

  Bez obzira da li je reč o zemljama sa visokom stopom kriminala ili zemljama koje su ugrožene terorističkim napadima ili pretnjama, Merser svake godine objavljuje analizu koja obuhvata i podatke o sigurnosti u evropskim gradovima.

  Na ovogodišnjoj listi prvo mesto je zauzeo Kijev, kao najnesigurniji grad u Evropi zbog civilnih pobuna i odnosa sa Rusijom. U Kijevu su česte krađe, vandalizam, nasilni protesti u kojima stotine ljudi gine ili je povređeno, navodi se u obrazloženju.

  Odmah za njim je Beograd zbog mita, korupcije, krađa i vandalizama. Prati ga Atina, u kojoj su česte nasline demonstracije, i protok migranata, a nezaposlenost i siromaštvo su u porastu prethodnih godina.

  U grupi nesigurnih gradova su još dve prestonice Jugoistočne Evrope – Sofija i Budimpešta. Bugarska prestonica je na 4. mestu nesigurnosti zbog socijalne uznemirenosti, a ujedno se nalazi u najsiromašnijoj zemlji EU. Budimpešta se našla na 5. mestu jer je pogođena migrantskom krizom.

  U nešto sigurnijoj grupi gradova su Madrid, kome se zamera na protestima zbog mera štednje, kao i Rim i Riga (Estonija) kojima su zajedničke opasnosti prostitucija, organizovani kriminal, kao i uzbune zbog mogućih terorističkih napada.

  Bukureštu i Zagrebu zamera se korupcija i sitan kriminal, ali većih opasnosti nema pa se oni visoko kotiraju na pomenutoj listi Mersera. Međutim i London i Pariz su na dobrim pozicijama što se tiče indeksa kvaliteta života, ali uz ove prestonice se vezuje velika mogućnost za teroristički napad pa stoga i osećaj nesigurnosti.

  Neki od najvećih i najuticajnijih zapadnoevropskih gradova nisu se našli na listi najsigurnijih. Ugrozile su ih stope sitnog kriminala i teroristički napadi.

  Izvor: Danas

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • mali radojica

   Korupcija,smanjenje penzija i plata po diktatu MMF, pristupanje NATO paktu, uvodjenje sankcija Rusiji,,priznavanje Tajvana kao i uvodjenje Sorosevih ngo su koliko vidim ovde ključni momenat kod bezbednosti ili ne bezbednosti nekog grada. To što svaki čas u nekoj Evropskoj metropoli uhvate nekog teroristu sa punim kamionom eksploziva ili im se on zaleti sa kombijem i pobije silan narod ili što su glavni skverovi prepuni migranata i prosjaka koji na svaki način gledaju da te opelješe,to što ne smeš ni za živu glavu da se posle 23h pojaviš na ulici ako misliš da sačuvaš tu glavu to sve nije bitno, jer eto bitno je da je Pera tebi tražio na šalteru kod uknjiženja tvog stana "svoj deo". E samo ako nam Britanske agencije odredjuju ko je a ko nije bezbedan.... mislim stvarno

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE