Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Advokati najavljuju štrajk: „Banke od troškova obrade zaradile MILIJARDU EUR“

  Članica upravnog odbora Advokatske komore Beograda Zlata Rašević istakla je danas da banke ne mogu da budu iznad zakona, a da im dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda kojom je precizirano da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, upravo to omogućava.

  Ona je na konferenciji za novinare Advokatskog protestnog odbora navela da su na sudu banke i građani jednaki, a da se ovim postupkom pokušava dokazivanje troškova koji su postojali ili možda nisu.

  „Pravnim stavom je pokušano da se banka dovede u položaj da bude iznad pravnog prometa, odnosno da ne možete da tražite od banke da ona dokaže ono što vam je naplatila“, objasnila je Rašević.

  Advokatica je istakla da je zbog ovakvih postupaka obustava rada advokata sve izvesnija.

  Rašević je rekla da su delegati skupštine Advokatske komore Srbije odbacili predlog da se obustavom rada traži povlačenje dopune stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade bankarskih kredita, iako je prethodno ubedljiva većina tražila to na konferenciji advokata na kojoj je prisustvovalo njih 2.000.

  „Nakon odluke delegata da odbace preporuku konferencije advokata, nama je preostalo da obustavu rada počnemo iz Beograda. Nas advokate će ta obustava najviše boleti, ali računamo da za ovo pitanje vredi odreći se dela kolača“, kazala je Rašević.

  Odluka VKS nije u skladu sa Ustavom i zakonom

  Advokat Miroslav Živković rekao je da je od 2018. godine je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav da naplata obrade kredita nije u skladu sa Ustavom i zakonom, ali da je zamenik predsednika tog suda Dragiša Slijepšević izmenama i dopunama izbacio glavni argument i glavno prethodno pitanje u ovim sporovima, a to je da li su bankarski troškovi uopšte stvarni.

  „On je to sveo na postojanje ponude. Ponuda je predugovorna faza i ona mora da prethodi bilo kakvoj radnji, ona služi da uporedite ponudu vaše banke sa ponudama drugih banaka da odabere najbolju za vas. U više od 80 odsto predmeta ta ponuda nije ni prisutna, banke je nemaju. Ukoliko je i imaju one su tu na dan potpisivanja ugovora“, izjavio je Živković.

  On je istakao da troškovi obrade kredita zapravo i ne postoje. Kada bi postojali, dodao je on, banka bi te troškove najpre morala da knjiži kao minus, a da onda od klijenta traži naknadu kako bi bila na nuli.

  „Banke su samo od troškova obrade kredita u prethodne tri godine zaradile oko milijardu evra. To nisu troškovi, već nelegalan profit“, kazao je Živković.

  On je dodao i da su banke sada počele da falsifikuju ponude, krivotvoreći datume na ugovorima zbog čega su podnete i krivične prijave, istakavši da su sudovi do sada rešili oko 30.000 sporova vezanih za troškove obrade kredita, a da je u proceduri još njih oko 250.000.

  Građani redovno dobijaju parnice

  Predsednik udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović naveo da je do pre desetak godina preovlađivao stav da su banke ozbiljne institucije koje poštuju zakon i da se iz tog razloga malo ljudi odlučivalo da tuži banke.

  „Onda su banke krenule da nezakonito menjaju ugovorene kamatne stope, da zarađuju od manipulacije kursnom razlikom, ali i da određuju nezakonite zatezne kamate“, naglasio je on.

  Prema njegovim rečima, građani koji su zbog ovih stvari podnosili tužbe protiv banaka redovno su dobijali presude na sudu, a taj trend je nastavljen i sa sporovima pokrenutim zbog troškova obrade kredita, do dopune stava Vrhovnog kasacionog suda iz septembra ove godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE