Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad primanja maksimalno osam odsto?

    Najkasnije sledeće nedelje javnosti će biti predstavljen plan koji predviđa smanjenje plata i penzija najviše do osam odsto, uprkos činjenici da ekonomisti smatraju da to nije dovoljno za stabilizaciju budžeta.

    Iako je najavljivano da će u ponedeljak biti objavljeni detalji plana o smanjenju plata i penzija u javnom sektoru, to se nije dogodilo.

    Umesto toga, kako kažu sagovornici lista Danas, a prenosi B92, plan će javnosti biti predstavljen tek krajem ove ili čak početkom sledeće nedelje, kojim će biti predviđeno smanjenje plata i penzija najviše do osam odsto.

    Razmatra se nekoliko verzija, ali je skoro sigurno da plate i penzije neće biti smanjene za 10, a još manje za 15 odsto, koliko su neki tražili, kaže za Danas predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

    Pad primanja će maksimalno biti osam procenata. Najniže plate i penzije sigurno neće biti dirane, a trenutno se vode razgovori o tome kako će se u ostalim slučajevima sprovesti smanjenje, odnosno da li će redukcija plata i penzija biti urađena linearno ili progresivno, ističe Atanacković.

    >>>>`Sigurni` samo oni sa primanjima do 25.000 dinara?

    Prema Atanackovićevim rečima, osam odsto teško da će biti dovoljno, ali smatra da Vlada ima još prostora za smanjenje rashoda na drugim stavkama, a ne na primanjima najstarijih i zaposlenih u javnom sektoru, dok na strani prihoda podseća na nedovoljnu stopu naplate poreza.

    Upitan za eventualno povećanje poreza na dodatu vrednost naredne godine, ako smanjenje zarada ne da dovoljne rezultate, Atanacković kaže da bi to bilo katastrofalno za privredu, ali da je tačno da je MMF savetovao da Srbija stopu PDV uskladi sa zemljama okruženja, kao što su Hrvatska i Mađarska, odnosno da je poveća na 25 odsto.

    Predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić lično ne veruje da će doći do povećanja PDV i smatra da bi pre toga država trebalo da naplati sav porez koji do sada nije uspela i da suzbije sivu ekonomiju.

    "Smanjenje plata i penzija će biti katastrofalna mera, jer je javni sektor već sada u velikom problemu sa zaradama. Sve ove mere su porazne za standard građana."

    Umesto toga, država bi trebalo da naplati četiri-pet milijardi neizmirenog poreza i da se obračuna sa sivom ekonomijom. Najlakše je smanjiti plate i penzije. To bih i ja znala da uradim da sam u Vladi", kaže Savićeva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE