Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do novih kilovata uštedom

    Ako se do novog kilovata dođe uštedom on košta 2,5 američka centa, a ako se dođe izgradnjom novih kapaciteta, cena se penje na sedam centi.  Ovim se ukratko pokazuje značaj energetske efikasnosti kako je istaknuto na panelu o ovoj temi na konferenciji 'Zelena energija – obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost', koju organizuje BIZlife.

    Resorni ministar ministartsva građevine i urbanizma Velimir Ilić je potvrdio da je energetska efikasnost prilika da se uposli 80 do 100 hiljada građana. Prema njegovim rečima ulaganje u energetsku efikasnost daje najbrže povraćaj investicije. Pa ipak iz EPS traže dozvolu za izgradnju nove termoelektrane, koja će da košta milijardu evra, a pitanje je da li nam ona treba i da li ćemo da imamo dovoljno uglja.

    Ta sredstva za koja mora da se zadužimo a bolje da se iskoriste za energetsku efikasnost. On je ponovio da je moguće ostvariti uštede na nivou 40 odsto, kao i da nije zadovoljan što nema dovoljno kredita za ovu oblast.

    Kada se radi o regulativi, Zakon o efikasnom korišćenju energije je donet ove godine, a energetska efikasnost smanjuje našu uvoznu zavisnost u energetici koja iznosi i do 30 odsto. Prema rečima Antonele Solujić iz ministarsva energetike, najveći potrošači su javna preduzeća i zgrade, ali i opštine. 

    Ministartsvo je donelo niz mera za stimulaciju energetske efikasnost kao što su energetski pregledi, ali i naplata prema potrošnji.

    Uvođenje energetskih pasoša za zgrade, zbog usklađivanja sa EU, pokazalo se kao dobro, ističe Aleksandra Damjanović iz ministartsva građevine. Za sada ima 1000 inženjera koji su licencirani za energetsku efikasnost, a potrebe Srbije su bar 2.000 inženjera.

    Svi objekti visokogradnje moraju da budu energetski efikasni, a oni koji se obnavljaju da podignu nivo efikasnoti bar za jedan razred više.

    Kako to izgleda u praksi pokazao je Matijas Heger zadužen za obnovu jedne škole u kojoj će biti nemačka  gimnazija. Primenom jednostavnijih mera na koje su bili prisiljeni zbog manjka sredstava, smanjili su potrošnju sa 323 kilovata po metru kvadratnom godišnje na 128 kilovata, mada je cilj bio 41 kilovat. 

    Foto: Jelena Vučetić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE