
U Lionu počinje „gastronomski Davos“
Međunarodni salon kulinarstva i hotelijerstva u francuskom Lionu, koji nazivaju i gastronomskim Davosom, biće otvoren u subotu i očekuje se da će se potvrditi kao „laboratorija novih kulinarskih tendencija“.
Približno 2200 izlagača i više od 12.000 šefova kuhinja iz 130 zemalja očekuje se do srede na tom velikom kulinarskom skupu koji će ugostiti 165.000 posetilaca iz profesije. Pokazaće se najnovije inovacije u kulinarskom umeću.
Italija je počasni gost ovogodišnjeg izdanja salona, koji je pre 30 godina osnovao Pol Bokuse, a održava se svake druge godine u Lionu. Više od 200 velikih svetskih šefova odaće počast Polu Bokuseu (86), „živoj ikoni francuske kuhinje“ na posebnoj večeri u ponedeljak vuveče u gradskoj skupštini Liona.
U okviru salona održaće se i ugledno takmičenje Zlatni Bokuse u utorak i sredu i Svetski kup u poslastičarstvu u nedelju i ponedeljak. Novost je ove godine da kandidati neće smeti da donesu sve svoje namirnice nego će raspolagati sa sat i po vremena za snabdevanje dan uoči takmičenja.