Crnogorska pršut menja recept zbog EU?

Crnogorski pršut, jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta, jer postoji opasnost da će zbog pregovora sa Evropskom Unijom, recept morati da se menja.

Domaći proizvođaći smatraju da je procenat soli , zahvaljujući modernoj proizvodnji kontrolisan , te da je sa 9 odsto smanjen na oko 6 odsto . Evropa , međutim traži da procenat bude najviše 4 odsto što , kako navode crnogorski proizvođači , nije lako, piše Oslobođenje.

Osnivač cetinjske kompanije Marteks i proizvođač pršute Marko Martinović smatra da na miris i ukus njegoškog pršuta ni kada je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi . „Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa . A što se tiče ukusa , turist je oduševljen pršutom “ , ocenio je Martinović za radio Slobodna Evropa .

Predsednik Udruženja njegoških specijaliteta i cetinjske kompanije Niksen Trade Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja , ne moraju da strahuju da će manjak soli pokvariti ukus

„Naše tržište je itekako naviklo na pršut koji mora imati soli, ali ne previše. Unazad nekoliko godina taj slanitet je kod nekih prozvođača dosezao od sedam pa i do osam posto,“ rekao je Čavor.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE