Hleb koji ne budja 60 dana
Teksaška kompanija MajkroZap objavila je da raspolaže tehnologijom kojom može da napravi hleb koji ne budja 60 dana.
Hleb se oko 10 sekundi izlaže mikrotalasima koji ubijaju spore, rekao je direktor te kompanije Don Stal.
Budj je gljivica koja se razvija jer hleb u plastičnoj amabalaži u sebi još ima vode. Kada ta voda počne da isparava unutar ambalaže, površina hleba postaje vlažna i pretvara se u savršenu podlogu za stvaranje budji.
Zračenje ipak neće poboljašati neke stvari – stari hleb će i dalje biti bajat. U pogledu čvrstine i ukusa hleba posle 60 dana, jedan naučnik je izrazio sumnje.
Taj proces bi mogao da izbaci iz upotrebe konzervanse i sastojke koji se dodaju da sakriju njihov ukus, smanji količinu otpada i produži rok trajanja hlebu, rekao je on.
Istraživači sa Univerziteta u Teksasu veruju da se upotreba te tehnologije može primeniti u zemljama u razvoju, koje imaju slabije propise o bezbednosti namirnica i u kojima kvarljivost predstavlja problem.
Stal je rekao da degustatori nisu osetili razliku u ukusu izmedju tretiranog i netretiranog hleba, kao i da tretirani hleb posle 60 dana ima isti sadržaj budji kao i tek ispečena vekna.
MajkroZap sada završila nacrt kućnog aparata, za koji se ocenjuje da bi bio oko 100 dolara skuplji od obične mikrotalasne pećnice, rekao je Stal.