Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najdramatičnije preuzimanje u automobilskoj industriji: Porsche se utapa u Volkswagen

    Volkswagen je najavio da će početkom avgusta kupiti preostalih 50.1 odsto Porchea koje još ne poseduje. Za to će platiti 4,46 milijardi evra, plus jednu zajedničku deonicu Volkswagena. Analitičari smatraju da je za Volkswagewn to izvrstan potez , jer će mu smanjiti troškove i povećati zaradu.

    – Ubrzana integracija pomoći će nam da brže sprovedemo u delo zajedničku strategiju za Porche-ovo automoto poslovanje i brže ostvarimo zajedničke projekte, izjavio je Hans Diter Poeš, finansijski direktor VW-a.

    Kad je VW kupio 49.9 posto udela u Porcheu 2009, kompanije su se dogovorile da će se spojiti do kraja 2011, ali nisu bile u mogućnosti to da učine zbog pravnih prepreka. Obe komapnije su se trudile da ubrzaju proces, ali isprečio se porez od milijardu evra koji bi morale da plate ukoliko bi se na spajanje tj. preuzimanje odlučile pre 2014.

    Zbog isplate jedne zajedničke deonice VW-a kompanije ovaj potez predstavljaju kao restrukturiranje, ne preuzimanje , i upravo je zbog toga će izbeći plaćanje spomenutog poreza. Tome u prilog govori i zjava VW-a da je „ubrzani model integracije sad dogovoren i može se sprovesti pod ekonomski izvodivim uslovima“.

    Tokom januara nemački Spiegel je pisao o planiranom preuzimanju, pominjući cifru od 3,9 milijardi evra.

    Kraj procesa spajanja VW-a i Porchea označiće i kraj jednog od najdramatičnijih preuzimanja u automobilskoj industriji. Zapravo, između dve kompanije došlo je do zamene uloga, jer je Porche bio taj koji je godinama pokušavao da preuzme VW.

    To mu nije uspelo 2009, jer zbog udara krize na automobilski sektor nije bio u mogućnosti da kupi potrebnih 75 odsto kompanije. U svom pokušaju da preuzme VW Porsche je samo stekao dugove i tužbe od strane investitora. U dramatičnom preokretu komapnije su se složile da će VW preuzeti Porsche.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE