Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mlekari u bici za izvozne brojeve EU

    RS će u narednom periodu intenzivirati sve poslove prilagođavanja domaće proizvodnje mleka i potrebne zakonske regulative evropskim uslovima kako bismo do 1. jula naredne godine, odnosno ulaska Hrvatske u EU, uspeli da dobijemo evropske izvozne brojeve.


    Potvrdio je to nakon današnjeg sastanka s predstavnicima primarnih proizvođača mleka i mlekara iz RS Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

    On je rekao da će RS, iako je preostalo malo vremena za prilagođavanje zakona, pravilnika i procesa proizvodnje mleka evropskim standardima, sasvim sigurno u roku uspeti da izvrši sve neophodne promene.

    „U procesu dobijanja evropskog izvoznog broja sve procedure moramo uskladiti s resornim institucijama FBiH, jer za evropski izvozni broj cela BiH mora ispuniti uslove. Za sada po ovom pitanju iz FBiH dobijamo dobre signale i veoma dobro sarađujemo“, rekao je Milovanović.

    Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS, rekao je da dobijanje evropskih izvoznih brojeva za poljoprivrednike trenutno predstavlja jedan od najvećih i gorućih problema.

    „Mi sada ubrzano radimo na usklađivanju pravilnika i uspostavljanju evropskih standarda, jer je za nas od izuzetne važnosti da i nakon ulaska Hrvatske u EU u tu zemlju možemo izvoziti“, rekao je Usorac.

    On je istakao da je opcija nemogućnosti izvoza u Hrvatsku za njih neprihvatljiva.

    BiH je prošle godine čak 57 odsto, ili 42,71 milion litara mleka, izvozila u Hrvatsku.

    „Ukoliko bi i došlo do nemile situacije u kojoj ne bismo mogli da izvozimo na hrvatsko tržište, sasvim je izvesno da će domaći proizvođači mleka ona dva dozvoljena granična prelaza za izvoz u Hrvatsku blokirati i neće dozvoli uvoz hrvaske robe u BiH“, najavio je Usorac.

    Sastanku su prisustvovali i predstavnici „Mlijekoprodukta“ iz Kozarske Dubice i „Natura vite“ iz Teslića, ali nisu bili raspoloženi za davanje izjava novinarima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE