Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za poboljšanje energetske efikasnosti objekata 1,3 milijarde dinara

    Ministar životne sredine Oliver Dulić uručio je juče prve ugovore bankama koje učestvuju u programu unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za rekonstrukciju i adaptaciju javnih i stambenih objekata.

    Dulić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom predstavljanja Programa za unapređenje energetske efikasnosti u 2012. godini i dodele prvih ugovora bankama potpisnicama, istakao da je iz tog programa milijardu dinara namenjeno povećanju energetske efikasnosti javnih ustanova.
    On je dodao da je preostalih 300 miliona dinara opredeljeno za subvencionisanje kamata za kredite građanima za unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća ili stanova.

    Prema njegovim rečima, cilj pomenutog programa jeste pospešivanje racionalnog korišćenja energije, zaštita životne sredine, ali i pomoć građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize i angažovanje domaćih građevinskih preduzeća na tim poslovima.

    Ministar je objasnio da će zahvaljujući sredstvima iz tog programa građani moći da putem poslovnih banaka podignu subvencionisani kredit za postavljanje izolacije, zamenu spoljašnje stolarije, kupovinu energetski efikasnih peći, kotlova i opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije.

    Građani mogu da uzmu dinarski subvencionisani kredit sa maksimalnim iznosom do 1,5 miliona dinara, bez učešća, rokom otplate do pet godina i troškovima obrade od jedan odsto, rekao je Dulić.

    On je saopštio da je građanima na raspolaganju i kredit u evrima sa maksimalnim iznosom do 15.000 evra, uz učešće od 30 odsto, rokom otplate od 10 godina i troškovima obrade kredita od 0,5 odsto, uz napomenu da svaka banka pojedinačno utvrđuje detaljnije uslove tih kredita.

    Prvih 12 banaka kojima su juče dodeljeni ugovori za učešće u tom programu su Komercijalna, Folks, Inteza, Prokredit, Eurobanka, Sosijete ženeral, Hipo, Kredi, Čačanska, Razvojna banka, Kredi agrikol i Poštanska štedionica, koje su već počele da odobravaju te kredite, a procedura traje između dva i tri dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE