
„Biser mora“ na Braču okupio kulinarsku elitu
Na sedmom Biseru mora, u organizaciji Saveza kuvara mediteranskih i evropskih regija (SKMER), za prestižan grand prix takmičilo se 250 kuvara iz Hrvatske, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Švajcarske, Turske, Bugarske, Češke i Albanije
Na četiri je dana »glavni grad« otoka Brača, Supetar, bio svetso kulinarsko sedište. Titule najboljih poneli su Evgenij Članik iz Rusije, Przemislav Čekala iz Poljske te Slovenac Iztok Guzmej.
Najveći regionalni gastronomski festival priređen je u Svpetrvs hotelima, a već ga godinama, kao vrhunski turistički brend, prepoznaje i Ministarstvo kulture. Naime već treću godinu za redom u Supetru Biserom mora započinje turistička sezona.
»Nakon najuspešnije dosad turističke sezone 2011., kada smo napokon dostigli magičan broj od 400.000 noćenja, očekuje nas godina u kojoj očekujemo da ćemo postići barem iste turističke rezultate pa možda čak i bolje«, otkrio je direktor supetarske Turističke organizacije Ivan Cvitanić.
Inače festival Biser mora započeo je pre sedam godina i okupljao je samo dvadesetak hrvatskih kuvara. Danas je on postao hrvatski gastronomski brend, a sjajem njegovih odličja širom sveta hvale se redom najbolji kuvari, kreatori svetskih gastronomskih trendova.